Problemen met Philips N4420 bandrecorder (Toestel of techniek)
Ik heb een Philips N4420 bandrecorder in bezit gekregen.
De bandrecorder heeft de volgende problemen:
Door de rechterluidspreker in de bandrecorder is een fluittoon te horen die van frequentie verandert als je de afspeelsnelheid wijzigt.
Bijv. 4,75 fluittoon die iets hoger wordt als je naar 9,5 overschakelt en nog iets hoger wordt op 19 cm/sec.
Wanneer de bandrecorder op een externe versterker met luidsprekers aangesloten wordt, is deze fluittoon aanzienlijk minder te horen op de externe rechter luidspreker.
De linker luidspreker van de bandrecorder geeft de hoge tonen aanzienlijk minder sterk weer.
Wanneer de bandrecorder op een externe versterker met luidspreker aangesloten wordt, is de weergave van de hoge tonen over beide externe luidprekers goed.
Wie kan mij in het schema wat op weg helpen?
Hartelijk dank.
Lammert
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Het zou zelfs een mechanisch probleen kunnen zijn. Soms is het aandrukviltje wat stroef en dat kan een piepend geluid geven, ook in de luidsprekers. Dat piepen varieert met de snelheid.
Een electrisch probleem kan optreden als de opname/weergaveschakelaars vuil zijn.
De opname en weergave versterkers kunnen dan ongewenst gekoppeld worden en oscilleren.
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Heb dit probleem jaren geleden ook gehad , toen uitsluitend met BASF tape , Het leek net of de BASF een fractie breder was , andere tapes gaven dit probleem niet . Kijk voor de zekerheid eens goed naar de bandgeleidingen , zonodig schoonmaken of iets verdraaien . Succes ! Groet , Henk
--
Nuntius Transmittendus !
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Het fluiten doet zich ook voor wanneer je de bandrecorder in weergave zet ZONDER band. Een tape probleem is het dus niet.
Schakelen gaat prima dat erop duidt dat de schakelaars goed werken. Van haperen e.d. is geen sprake. Het is ook een constant probleem met die fluittoon en het hoogverlies in de linkerluidspreker.
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Elco's die met de jaren gaar zijn geworden zouden oscillaties en verlies van hoge tonen kunnen veroorzaken. De schakelaars blijven alsnog verdacht, maar ik schat de kans op elco's hoger in.
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Zoals Henk al aangaf, je eerst even ontfermen over de rec/pb schakelaars.
Je kan ze wat laten "oefenen" door een 20 maal te schakelen tussen opname en weergave enzv. Als het gefluit daarna minder, veranderd of weg is moeten die schakelaars nagekeken worden. (lamellen reinigen)
groeten
Kris
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Ontkoppelelcotje capaciteitsloos denk ik.Als je de bandsnelheid omschakel schakel je ook de spleetcorrectie om waardoor de oscilleerfrequentie veranderd.
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Je zou dan bijna aan storing van de capstan moter regeling gaan denken . Kun je controleren door op de hoogste snelheid het motertje af te remmen . Daalt de toon dan weet je waar je moet zoeken ., Groet , Henk
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Waar zit dat ontkoppelelcootje in het schema?
Schakelaars gereinigd, daar zit het probleem niet.
Toonhoogte fluittoon halveert bij 9,5 en halveert nogmaals bij 4,75 cm/sec.
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
De capstan regeling zou het heel goed kunnen zijn.
Maar vergeet ook het volgende niet:
Het kan ook de capstan motor zelf zijn.
Als deze niet goed meer commuteert (=stroomovername van anker spoel 1 naar ankerspoel 2 etc d.m.v. borstels en lamellen), dan kan deze een behoorlijke storing genereren (vonken van de "borstels").
Bij de Philips recorders zit er vaak aan ELKE motor aansluitingen een spoel en een condensator naar massa; verder is er over de motor een elko geplaatst.
Als een van deze componenten defect is, dringt de aanwezige commutatie-storing door in de rest van het apparaat (probeer eens of de fout verdwijnt als je een extra elko-tje over de bestaande elko plaatst); het kan ook zijn dat de componenten goed zijn, maar de motor versleten is. De 'commutatie-storing' is dan zo groot dat de eerder genoemde componenten deze niet meer kunnen onderdrukken.
Verder kun je de motor natuurlijk ook even met een externe voeding voeden. Kijk dan eens of het uitmaakt of die externe voeding al dan niet met de massa van de bandrecorder is verbonden.
Succes
Harry.
Problemen met Philips N4420 bandrecorder
Of her de regeling of het motortje is : in beide gevallen zal m.i. de toon dalen als je de zaak afremt . Groet , Henk
--
Nuntius Transmittendus !