Roland Synth Verslag (Toestel of techniek)

door Herman Vandierendonck @, 01-06-2013, 14:33 (4201 dagen geleden)

Hallo allemaal, hierbij even een kort verslagje van mijn Roland synthesizer renovatie.
Afgelopen week deed ik een oproep of iemand voor mij een 'flexible PCB' had (ik heb in de servicemanual van Roland de officiele benaming voor deze connector/kabel/verbinding gevonden).
In eerste instantie wilde ik niet solderen aan deze flexPCB en ben gaan zoeken naar alternatieven. Dat viel nog niet mee : moderne stukken 'kabel'uit dvd spelers etc hebben veel dunnere sporen dan het origineel. Verder heb ik nog printplaat geprobeerd af te schuren, maar dat kreeg ik niet passend.
Tenslotte heb ik toch een voorzichtige soldeertest op het originele materiaal gedaan, en dat ging zonder meer goed ! Na het materiaal zorgvuldig te hebben gereinigd en ontvet heb ik het met soldeerflux (spuitbus) behandeld, en kon ik snelle, en goede soldeerverbindingen maken. Het materiaal is intact gebleven, er is geen enkel spoor kortgesloten of verbrand, of andere narigheid.
Ik heb zeer zorgvuldig, ook weer met behulp van de uitstekende informatie van de website van Wayne Joness, de solderingen geregistreerd op het door Joness ontworpen sheet.
[image]
Na controle en meting op eventuele kortsluitingen de DB25connectoren gemonteerd, flexPCB aangesloten, daarna DB25 kabel aangesloten. De orinele Roland 24 pins connectoren met montage materiaal heb ik uiteraard bewaard zodat de set weer in originele staat kan worden teruggebracht. Ook de gewone analoge gitaar uitgang (6mm. jack) is volledig functioneel.
[image]
De gitaarcontroller GR707 is nu met een 25polige DB25kabel aangesloten op de synthesizer GR700
[image]
De set werkt goed ! Totnutoe veel werk aan gehad, maar met succes, nu kan ik mij bezig gaan houden met het bespelen van dit onmogelijke apparaat/jaren 80 icoon :-D

Groeten Herman

Roland Synth Verslag

door Gate42, 02-06-2013, 07:15 (4201 dagen geleden) @ Herman Vandierendonck

Mooie reparatie Herman!
Ik houd ervan om zaken zo origineel mogelijk te houden, en zo te repareren dat e.e.a. weer is terug te bouwen.
Wist tot nu toe nauwelijks iets over samplers etc.
Maar ben door jouw eerdere verhaal hier alert op geworden.
En zo kwam ik een meisje tegen die een hele kindervoorstelling in elkaar had gezet zonder geluidsmannen. Nieuwsgierig even achter de schermen gekeken: een Roland SP404SX sampler.
Wat kon zij veel met dat kleine kastje!
In ieder geval weer wat geleerd!

Gr.
Harry

Roland Synth Verslag

door v1ncent ⌂ @, Bredevoort, 03-06-2013, 16:42 (4199 dagen geleden) @ Gate42

Ben zelf veel bezig met hardwarematig electronische muziek maken en vond dit interessant om te lezen. Netjes gedaan!

Vincent

Roland Synth Verslag

door Herman Vandierendonck @, 03-06-2013, 20:55 (4199 dagen geleden) @ v1ncent

Ha Harry en Vincent,

Bedankt voor de reacties, inderdaad probeer ik reparaties altijd zo netjes en "omkeerbaar" mogelijk te doen. Je krijgt immers tevaak gepruts aan mooie vintage apparatuur onder ogen waarvan je denkt (......). Bovendien is het funest voor de waarde van de apparatuur. De synthesizer klinkt weer helemaal als 'sound of the future' (Daft P.)
Vraag aan Vincent : je houdt je hardwarematig met synthesizermuziek bezig, moet ik dan aan analoge apparatuur zoals Moog :-) etc. denken ?
MvrGr, Herman

Roland Synth Verslag

door v1ncent ⌂ @, Bredevoort, 04-06-2013, 02:08 (4199 dagen geleden) @ Herman Vandierendonck

Denk aan de Roland x0x serie, samplers, yamaha cs10, commodore 64 en een heuse Nes cartridge met midi-in vergezeld met meer. Qua muziek/geluid maken gaat het van berliner sequence school langs lege kraakpand/industriehal doorklap herrie naar tangerinedream achtige dingen met elk uitstapje denkbaar :)

powered by my little forum