filmpje over fabricage A66-510X beeldbuis (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 20-09-2013, 17:50 (4088 dagen geleden) @ snameroc

Toch als je nu een moderne lcd tv van laten we zeggen 42inch hebt met de huidige hd uitzendingen en je zet dat naast bijvoorbeeld een breed beeld buis van 72 cm dan snap je niet hoe we daar na hebben kunnen kijken.
Net zo goed als met de typemachine trouwens.

Overigens als je ziet hoe bewerkelijk het produceren van een beeld buis was was hij eigenlijk niet duur.

Dat is maar heel betrekkelijk. Het oplossend vermogen van het oog is niet zo groot hoor. Neem eens de testplaat met de frequentiebalken middenin. De twee laatste blokken hebben vertikale strepen met een frequentie van 3,8 en 4,8 MHz, Bijna de maximale bandbreedte van een videosignaal. Op kijkafstand zie je geen afzonderlijke streepjes meer, dus 4,8MHz is op een meter of twee al niet meer nodig. Met kleur zijn onze ogen nog minder oplossend. Een streeppatroon van rode en groene strepen van 0,5 cm breed, wordt op een meter of twee al een mengkleur.
HD is dus goed als je met je neus er bovenop zit, zoals een computerscherm. Ook dat is op twee meter afstand niet meer te lezen.
Ik geef wel toe, dat een grotere scherpte nodig is, omdat het formaat waar we tegenwoordig naar kijken, wat oppervlakte betreft vaak wel vier maal of meer zo groot is.
Overigens, heb je de afzonderlijke plaatjes van een film wel eens bekeken?
Alle bewegende voorwerpen zijn bewogen geregistreerd en zijn dus wazig, net als bij een gewone foto. Dat valt niemand op.
HD is tegenwoordig technisch niet meer zo'n probleem en dan is het gerechtvaardigd om te gebruiken.
In het beeldbuizentijdperk was uiteraard ook het transportmedium een keuze tussen wat nog acceptabel en betaalbaar is. Om een videobandbreedte te halen van bijv 10 MHz, zouden er veel minder kanalen in de televisiebanden gezet kunnen worden. In de tijd dat de norm werd vastgelegd, was men helemaal nog niet aan de Gigahertz banden toe. 5MHz was dus goed genoeg, zeker voor de kleine beeldafmetingen van toen. Knap dat met met die keuze toch wel ruim 60 jaar verder kon. Maar om nu te zeggen dat het met de beeldbuis maar behelpen was..........


Soundman2


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum