We gaan weer verder (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 24-01-2014, 22:01 (3964 dagen geleden) @ Ed van der Weele †

Zo kende ik een voeding bouwen nog niet.
Weer wat geleerd.


Leuk hè, die elektronica :-) Elke dag kom je weer iets nieuws tegen.

Het principe van een bruggelijkrichter met 2 diodes en 2 thyristors ken ik al een jaar of 40. In zendontvangers werd dit toegepast.
De zender is bij analoge mobilofoonnetten hooguit 5% van de tijd in gebruik, een groot vermogen is gedurende de overige 95% van de tijd verspilling.
Als alleen de ontvanger actief is draait de voeding op een laag pitje.

Ik ken de mobilofoons niet, maar als de zender niet actief is, dan trekt alleen de ontvanger stroom. Evenwel zal de voedingsspanning gelijk moeten blijven. Door het wegvallen van de zender is de stroom stukken kleiner en wordt er in een serieregeling dus minder energie verstookt. Het probleem van de vermogensdissipatie speelt in de Deltavoeding op een andere manier.
Overigens is vermogens regulering een hot item, zeker sinds de komst van snel schakelende ic's.
Kijk maar eens naar een moderne netadapter. Had je een analoog exemplaar van 12 volt 2amp, dan zat daar een loodzware trafo in. Tegenwoordig zijn die dingen swits=ched mode, met een kleine ferriet trafo. een adapter met dezelfde capaciteit weegt nog maar een fractie.
Cruif zij het al: Ieder voordeel heb zijn nadeel (andersom ook). Die schakeldinges storen als de hel op allerlei apparaten en daarvoor zijn weer uitgebreide filters nodig, zeker in ontvangapparatuur. De miniaturisering leidt ook tot kleinere behuizingen, hetgeen de warmtehuishouding niet ten goede komt.
Elco's met een slechte ESR zullen in die hogere temperatuur snel het loodje leggen.

Ik wil daarmee niet zeggen dat we weer terug moeten naar de loodzware en dure trafo's

Soundman2


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum