Reparatie voeding spectrumanalyzer tektronix 496 (Toestel of techniek)

door loek @, Exloo (Drenthe), 07-05-2014, 20:18 (3859 dagen geleden)

Hallo forumlezers,

Eindelijk de spectrumanalyzer van Tektronix type 496 is nu geheel klaar en afgeregeld.

[image]

Ik had al eerder op het forum een verslag gezet over de reparatie van het digitale verticale geheugen. Eigenlijk was de spectrumanalyzer na deze reparatie goed bruikbaar. Alleen de tekst op het scherm stond te wiebelen. Op internet is veel documentatie te vinden over deze analyzer. Er was zelfs een soort reparatie note, gemaakt door een hobbyist, waarin de meest voorkomende defecten staan beschreven.

Ook werd er iets beschreven over het instabiel zijn van de tekst. De oorzaak waren meestal verlopen hoogspannings-elco’s in de geschakelde voeding. Dit zijn elco’s van 3,3 uF /350 Volt. Omdat de voeding geschakeld is was het aangeraden om types te nemen met een lage ESR waarde.

Om te controleren of de elco’s slecht waren kon je de rimpel en de spanning meten. Beide waren bij mijn apparaat niet goed.

Het was best nog lastig om aan de juiste elco’s te komen. Bij de bekende zaken waren wel elco’s van 3,3uF/350 Volt te koop. Maar dan waren de afmeting niet goed of het waren geen LOW ESR type. Gelukkig kon een mede hobbyist deze voor mij via zijn zaak bij een groothandel wel kopen.

De voeding zit geheel opgesloten in blik en je moet er veel voor demonteren om er bij te komen.

[image]

Bij het vervangen van de hoogspannings- elco’s zag je dat de overige elco’s ook nooit vervangen waren.
Stel nu dat na het in elkaar zetten er één van de overige elco’s defect zou gaan. Dat zou toch jammer zijn omdat het apparaat nu open is. Deze gedachte is niet zo gek omdat het apparaat ouder is dan 28 jaar.

Dus uiteindelijk maar besloten om alle elco’s in de voeding te vervangen. Totaal waren dit er 24 stuks.

[image]

Deze elco’s hadden allemaal een spanning van maximaal 25 V en waren wel makkelijk te koop met een lage ESR waarden.

Per elco heb ik wel 10 keer gekeken of de polariteit en de waarde goed was. Ook na de totale montage nogmaals alle elco’s weer gecontroleerd op juiste aansluiting/waarde.

Je weet het dan eigenlijk zeker dat alles goed zit, maar pas na een volledige montage van de voeding kan je dan zien of het apparaat ook weer werkt.

Eigenlijk gebruik je dan de analyzer als proef object. Dat is toch een beetje eng. Daarom heb ik een volledige dummy belasting gemaakt inclusief sense-draden die normaal in de analyzer de spanningen controleert.
De voeding heeft de volgende spanningen:
(9V/2A), (-7V/0,4A), (-5V/0,2A),(+5V/4A),(+15V/2A),
(-15V1,8A),(+17V/1A),(+100V/0,06A ),(+300V/0,015A).

Per spanning is aan de hand van de toegestane stroom een belastingsweerstand aangebracht. Ook de aarde zijn verdeeld via een bepaald systeem.

[image]

Deze dummy belasting moet via een 2*20 pens connector verbonden worden met de voeding Helaas (na oproep op dit forum) had niemand een dergelijke copnnector.
Door een HP-extender
[image]
door midden te zagen en de “male” connector te verwijderen waren er genoeg contacten. Het geheel is met een strook weer aan elkaar gelijmd.

[image]
Nu kwam het spannende moment . De netspanning er op

[image]
en ja hoor alle spanningen waren aanwezig. Ook de spanningen die eerst buiten de specificatie waren zijn nu goed en rimpel vrij.

Na het in elkaar zetten van de analyzer was het resultaat wel iets beter. De tekst is niet totaal stil. Maar op internet stond ook dat bij dit apparaat de tekststabiliteit niet optimaal was.

Misschien zie ik nog eens het zelfde spectrumanalyzer ergens werken zodat je kunt vergelijken of dit inderdaad een eigenschap is van dit type.

In ieder geval is er verbetering en zijn de voedingsspanningen nu volgens specificatie en kan de voeding weer jaren mee.
Door de veranderde voedingsspanning moesten er nog wel een paar afregelingen uitgevoerd worden.


Met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum