De restauratie van een folie variabele condensator 1 (Toestel of techniek)
De restauratie van een folie variabele condensator.
Sinds enige tijd ben ik de eigenaar van een Erres RS 1283 die ook door Philips is verkocht onder de naam 11RL274 de Ministor IV uit 1967.
Goed ik heb de Erres versie en die heeft op de schaal Veronica en Caroline staan wat behoorlijk curieus is.
In mijn tijdelijk onderkomen heb ik zeer slechte AM ontvangst dus ik ontvang helemaal niets alleen maar storing. Draaien aan de afstemming geeft geen enkele verandering daarin, is de radio stuk?
Als ik de spoelen op de ferriet antenne aanraak dan verandert deze keiharde ruis met pulsen wel.
Het lijkt er op dat de radio het gewoon doet en dat er iets mis is met de afstemming.
Als ik aan de afstemming draai dan zie ik niets bewegen in de varco (VARiabele COndensator), alle platen staan stil en dat is niet goed. Ik heb de varco uitgebouwd en als ik het asje wil verdraaien dan moet ik veel kracht gebruiken, maar binnenin gebeurt er helemaal niets. Die is kapot.
Deze vastgelopen afstem condensator bestaat uit 2 secties.
Omdat ik vind dat alles te repareren is heb ik deze varco gedemonteerd. Dat ging gemakkelijk want deze regelbare condensator is dicht geschroefd en niet met lastige holnietjes dicht gemaakt.
Al gauw lag mijn hele tafel vol met 26 plaatjes, 54 ringetjes, 4 folie plaatjes, 4 schroeven, een onderplaatje, asje, veerringetje en 2 helften van het huisje. Alles schoongemaakt.
Aan het asje zit een segmentje waardoor de rotatie van de draai beperkt is tot 180 graden.
De werking van een draai condensator komt er op neer dat de bewegende platen meer of minder over de vaste platen heen gedraaid kunnen worden. Hierdoor verandert de condensator waarde. Hoe meer platen er om en om zijn, vaste en draaiende, des te hoger wordt de maximale waarde. Voorwaarde is wel dat de platen elkaar niet raken. Immers een condensator is niet anders dan twee platen die dicht bij elkaar staan met een isolerende laag er tussen, dat kan zelfs lucht zijn. Bij mijn Erres is dat folie.
Bij de meeste vaste platen van deze varco zit de folie aan beide kanten van de vaste platen geplakt. Het zal me niet verbazen als dat gewone plakband is hoewel de folie nog erg goed vast zit op deze vaste platen. Plakband is niet zo tijdbestendig.
Maar niet alle vaste platen hadden deze vaste folie. De eerste en laatste vaste plaat van de eerste sectie had geen aangeplakte folie maar werd de sluiting voorkomen door 4 plaatjes folie zoals bij de draaicondensatoren die ik ken, de vaste folie was nieuw voor mij.
Er was nog iets vreemds. Ik had verwacht dat het asje een vlakke kant zou hebben en de platen die daar overheen moeten een gat zouden hebben met een platte kant, dit om verdraaiing te voorkomen.
Nee dus, een rond asje en ronde gaten in de draaibare platen. Door het moertje op het uiteinde van het asje goed aan te draaien komen de plaatjes klem op het asje en zouden de twee pakketten draaibare plaatjes gelijk moeten gaan draaien bij het verdraaien van het asje???
Ik ben begonnen om de eerste sectie op te bouwen. Omdat ik 7 draaiplaatjes heb en 6 vaste moest ik dus beginnen met een draaiplaatje. Maar hoe krijg ik alle draaiplaatjes mooi boven elkaar?
In alle draaiplaatjes zit op het uiterste uiteinde een oogje met een gaatje. Gaatjes zijn altijd ergens voor en in dit geval kon ik van onderuit de bodemplaat een pennetje steken, recht omhoog waar omheen ik de oogjes van de draaibare platen kon rijgen. Voor de 2de sectie die aan de andere kant van het huisje komt op de wat hogere steunen heb ik nog zo'n pennetje gemaakt. Een paperclip is hier uitstekend voor te gebruiken.
De eerste sectie.
De as staat in de stand plaatjes ingedraaid. De bewegende plaatjes vallen dus over de vaste platen heen, maximale capaciteit waarde.
Eerst een draaiplaatje over het asje en de paperclip dan een folieplaatje dan een vaste plaat zonder aangeplakte folie.
(De eerste en de laatste draaiplaat van iedere sectie is een plaatje die opgedeeld is in segmenten doordat er zaagsneden in zijn aangebracht. Waarom dat is weet ik niet.)
Nadat de 2 platen zijn aangebracht, de vaste en de draaibare, moeten er 2 ringetjes over de 2 pootjes geschoven worden van de vaste platen. Dit om de dikte van het volgende draaiplaatje te compenseren want het draaiplaatje moet wel tussen de vaste platen door kunnen.
Andersom moet ook een ringetje geschoven worden over het asje op het draaiplaatje om de dikte van de vaste platen te compenseren want het vaste plaatje moet wel tussen de draaiende platen door kunnen, anders gaat de boel klemmen.
Omdat de eerste vaste plaat geen vaste isolatie heeft moet er aan beide zijden eerst een folieplaatje geplaatst worden en dan kan het volgende draaibare plaatje weer over het asje en paperclip en een vaste plaat met vaste folie geplaatst worden en weer de set ringetjes. Dit gaat zo door totdat alle 7 draaiende plaatjes en de 6 vaste plaatje ,om en om, geplaatst zijn.
Ik heb er wel op gelet dat de laatste vaste plaat weer geen eigen folie heeft zodat ik die moet inpakken met de losse folieplaatjes.
einde deel 1