stereo indicatie B5X44a (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 24-10-2014, 15:20 (3922 dagen geleden) @ loek


Weet ik, maar ik heb niets om dat uit te testen. Probleem blijft dan dat een koude weerstand ook 120 ohm is en een lampje niet.

Soundman2


Hallo Soundman2,

Je opmerking begrijp ik niet.

Als op een lampje staat 6 V en 50mA dan is dat in warme toestand. Dit vertegenwoordigd dus een weerstand van 120 ohm. Gebruik je dus een weerstand van 120 ohm gewoon met twee meetsnoerklemmetjes dan boots je daar een gloeilamp mee na in warme toestand. Staat er over deze weerstand wel 6 volt dan heb je in ieder geval bewezen dat het niet branden te maken heeft met het opstarten in koude toestand. Je zou dan ook nog de weerstand van het lampje in koude toestand kunnen meten (gewoon met ohm-meter) en dan een vervangende weerstand kunnen plaatsen. Staat er dan geen 6 volt dan heb je het dubbel bewezen. Je hebt daar dus niets ingewikkelds voor nodig zoals een geheugenscoop. Je kan dit zelf eenvoudig bepalen.

Met vriendelijke groet,

Loek

Jammer voor jou, maar ik heb het niet over een geheugenscoop gehad. Wel gaf ik aan dat een serieuze meting meer laat zien dan een ellenlange thread.
Daar is toch niets mis mee?
De scopebeelden geven overduidelijk het grote verschil tussen een origineel en een ander lampje.
Het is bekend dat Philips hoogstaande produkten maakte, maar soms ook zuinig was in het dimensioneren. Het halfgeleiderschakelingetje is in het buizentijdperk ontwikkeld en had Philips het voordeliger gevonden om het met buizen te maken, dan was dat zeker gebeurd.
Een ander voorbeeld daarvan is dat gelijkrichting voor de voeding zowat tot het laatst met buizen was uitgevoerd, terwijl de concurrentie allang seleengelijkrichters e.d. gebruikte.
Ja Philips was een heel grote buizenfabrikant.

Je opmerking over de scoop prikt mij wel. Repareren doe ik niet zonder meetapparatuur. Het werkt gewoon sneller en je ziet wat je doet. Het gaat veel sneller als wat ik noem geOH in de ruimte, aannames etc.
Met behulp van meetapparatuur, kun je ook aan een schakeling simpel de werkcondities opleggen en meten waarom het fout gaat. Meten met een wisselend ontvangersignaal, gaat gewoon een stuk moeilijker.
Zou je 19 KHz via een toongenerator toevoeren, dan kun je precies bepalen wanneer de flipflop schakelt, of hij dat betrouwbaar doet en met hoeveel signaal. Verder kun je de hysteresis onderzoeken en of in beide toestanden de spanningen kloppen.
Het lijkt overdone, maar het is de enige manier als je de schakeling wil onderzoeken op correcte werking en ook een manier om te zien waar iets of wat er fout gaat met zoals hier een "verkeerd "lampje " .
Al het gesuggereerde in deze thread, een enkele uitgezonderd is nattevingerwerk.

Overigens werd in de thread alleen gesproken over een weerstand van 120 ohm, daar lukt het dus niet mee, kom je nu aanzetten met een tweede weerstand gelijk aan een koud lampje. Dat heet voortschrijdend inzicht. Ik ben niet eens begonnen over de weerstand.
Zolang ik niets gemeten of gezien heb kan ik alleen maar adviseren om in elk geval de proef te doen met een origineel lampje 7121D van Philips.
Niemand heeft nog de vraag gesteld of iemand dat lampje heeft. Uit ervaring in het verleden, tenslotte heb ik voor mijn beroep service gedaan aan radiotoestellen, weet ik dat andere lampjes niet werkten, of niet helderder werden dan een gloeiende spijker. Meer dan eens heb ik het probleem opgelost door een led te monteren toen de lampjes veelvuldig stuk bleken te gaan. Ik stak daarvoor het voetje andersom op de bevestigingsbeugel en had zodoende een mooi steunpunt om de led en een weerstandje te monteren.

Ik ga van nu af niet meer reageren op deze thread. Ik blijf bij mijn oplossing, totdat het tegendeel bewezen is.
De schakeling is echt niet moeilijk en ik heb zelfs aangeboden om te bekijken of die ook met gewone lampjes werkt c.q. kan werken. Door gebrek aan GE torren kan ik weinig.


Soundman2


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum