ombouw/reparatie tracking generator TR501 deel1 (Toestel of techniek)
Hallo forumlezers,
Hierbij het verslag van de reparatie/ombouw van de tracking generator TR501 van Tektronix. Ik heb deze tracking generator (tg) een paar weken geleden gekocht via een online veiling. Na een tip van een mede hobbyist stond er op deze veiling een merkwaardige combinatie van HF meetapparatuur en overige technische kavels.
De tg werd als losse unit aangeboden en bij een ander kavel stond het voedings draagraam TM 503 waar deze unit in past.
Mijn stelling was tot nu toe nooit iets kopen wat je niet zelf eerst gezien hebt (in je handen houden) en kan testen. Ook de afkomst (vorige eigenaar) en eventuele garantie bij erge defecten is belangrijke bij het beslissen wel/niet kopen. Bij dit apparaat was zelf kijken geen optie (ongeveer 400 Km heen/terug rijden) en de afkomst was al helemaal onbekend. Maar omdat deze apparaten maar weinig te koop zijn en ik al een tijd op zoek was heb ik toch maar besloten te gaan bieden.
Verder was er nog een ander risico: De tracking generator die op mijn spectrumanalyzer (sa) werkt moet van het type TR503 zijn. Het type dat aangeboden werd was de TR501. De TR501 moest worden aangepast onder andere waar 2,2GHZ circuit zit. De vraag was of dit wel zou lukken. Met in je achterhoofd het risico bepaal je een maximale prijs die het je waard is. Ongeveer 10 dagen heeft er, van iemand, een bod gestaan van 50 Euro. Het is dan net of er geen interesse is voor dit apparaat. Maar 5 minuten voor sluitings tijd dan wordt iedereen wakker dus ook ik. Uiteindelijk heb ik zowel de voeding (voor zeer laag prijsje) en de generator “gewonnen”. Via een vervoer bedrijf dat verbonden is aan deze veiling heb ik de apparaten een week later thuis gekregen. Na de voorgeschiedenis hier nu het verslag van de reparatie en de ombouw:
Wat is een tracking generator?
Al eerder heb ik het basisprincipe van een spectrum analyzer besproken. In het kort komt het er op neer dat je op de horizontale as een frequentie schaal kan instellen van bijvoorbeeld ,bij mijn analyzer, van 0 tot 1,8 GHz. En dat je met een gekozen selectiviteit van bijvoorbeeld, bij mijn analyzer, van 1 MHz tot 30 Hz kan kijken naar het signaalniveau dat wordt aangeboden.
Voorbeeld van een spectrumanalyzer meting:
Een meetvoorbeeld is de analyzer aansluiten op een centrale antenne systeem. Als je dan kijkt naar het volledig bereik van mijn sa dan zie je over het gehele bereik spikes met een bepaald niveau van zenders. Door het frequentie bereik van de sa te verkleinen en het filterbereik van de verticale weergave te verkleinen, vergroot je het zichtbaar maken van een “spike”.
Voorbeeld van een spectrumanalyzer bij meten van een filter karakteristiek:
Bij het meten aan een filter , bijvoorbeeld een 10,7 MHz midden frequent , stel je de horizontale as in op begin links 9 MHz en rechts einde 11 MHz bij 10 divissions is dit dus 220 KHz per divission.
Maar om dit filter te kunnen meten moet er dus een signaal worden aangeboden met deze frequentie. Dus als de sa op 9 MHz staat dan moet er uit de ta ook 9 MHz komen. Ook moet het niveau gedurende dit hele frequentie bereik hetzelfde blijven.
Dit is dus van toepassing op het gehele werkgebied van de sa. Dus is gekozen voor 0 tot 1,8 GHz dan moet uit de generator ook deze frequentie komen. Om dit te bereiken wordt de generator gekoppeld aan de sa en door deze combinatie heet de generator een trackinggenerator (ta).
Om de frequentie van de ta gelijk te maken aan het punt waar de spectrumanalyzer staat, wordt eigenlijk ten opzichte van de sa een omgekeerde modulatie/demodulatie toegepast. In het voorbeeld van mijn spectrumanalyzer de Tektronix 496 worden drie modulatie trappen uitgevoerd tw:
1e LO van 2,1 tot 3,9 GHz
2e LO 2,182 GHz ±500KHz
3e LO vast 100 MHz vast met middenfrequentie van 110MHz
Dus alleen de twee variabelen 1e LO en 2e LO zijn nodig om, door de ta, de juiste frequentie te maken . De 3e LO kan in de ta zelf gemaakt worden.
De koppeling van de 1eLO en 2e LO wordt gemaakt met twee externe coax kabels
Bij de beschrijving van de ombouw zie je een blokschema van de sa en ta. In dat voorbeeld is de sa afgestemd op 500 MHz . Bij punt A van de ta is het verschil van de 2e LO en de 3e mf van 110 MHz te zien (2,072GHz). Dit signaal wordt weer gemoduleerd met de 1e LO wat weer bij punt B de freqentie van 2,527-2,072= 500MHz geeft. Dit staat dus op de uitgang van de ta en is ook de frequentie waar de sa op ingesteld staat.
Bij de tracking generator type TR501 die ik gekocht heb zijn de frequenties van de 2e LO en de 3e middenfrequent anders.
2e LO van 2,200 GHz ±500KHz in plaats van 2,182 GHz ±500KHz.
3e middenfrequentie van 105MHz in plaats van 110MHz
Zou deze gekoppeld worden aan de spectrumanalyzer type 496 dan komen er nooit de frequenties uit waarop de sa staat ingesteld.
ZIE VOOR VERVOLG DEEL 2
Met vriendelijke groet,
Loek