Reparatie Tektronix scoop type TDS320 (Toestel of techniek)

door loek @, Exloo (Drenthe), 01-03-2015, 12:04 (3562 dagen geleden)

Hallo forumlezers,
Hierbij het verslag van de reparatie van een Tektronix oscilloscoop type TDS320. Ik heb deze scoop op MP (voor 55 Euro) gekocht. Dit is een volledige digitale scoop. Volgens de verkoper was de voeding van de scoop defect . Niet dat ik nog een scoop nodig had, maar ik vindt het leuk om meetapparatuur te repareren. Een buizen- radioforum lezer heeft de scoop voor mij opgehaald in de omgeving van Utrecht en deze voor mij meegenomen naar de beurs in Emmen.
Bij de scoop was ook de volledige handleiding/service manual aanwezig. Bij ontvangst in Emmen zat de scoop in een doos en lagen er verschillende schroeven en wat koelplaten in de doos. Dit was wel een verassing omdat dit niet in de omschrijving/correspondentie aan de orde was geweest. Verder zag de scoop er als nieuw uit.
[image]

In de service handleiding vind je geen enkel schema. Het enige wat er in staat zijn flow charts voor fout zoeken. Het resultaat is dan of vervangen van scoop board, voeding of monitor. Dus geen reparatie door middel van componenten vervangen.
Het enige technische wat beschreven is, zijn de voedingsspanningen met de tolerantie. Uit de beschrijving kon ik wel opmaken dat de geschakeldevoeding ook onbelast moest werken.
Hieronder zie je een flow chart.

[image]

Gelukkig was het dus mogelijk om de voeding eerst apart te meten zonder dat andere schakelingen eventueel beschadigd zouden worden. Bij de visuele schouw zag je wel waar de losse koelplaat moest zitten. Deze zat vast met klik verbindingen. Verder zag je nergens iets van reparatie pogingen. Ik denk dat de vorige eigenaar de moed had op gegeven bij de reparatie poging. Ook op internet werd veel geschreven over deze scoop. En dan met name over de defecte voeding en het ontbreken van een schema. Het was bij Tektronix in de periode 1990 het beleid dat ze alleen de voeding vervingen. Daardoor hadden zij zelf ook geen schema’s. De voeding was gebouwd door ZYTEC. De voeding ziet er zeer professioneel uit. Bijna alle weerstanden zijn van het type 1%. Het is zeker geen voeding zoals je die in de meeste computers tegen komt , je weet wel met van die rommelige bedrading en componenten opstelling met klodders lijm. Na de visuele schouw heb ik eerst geprobeerd een globaal principe schema op te tekenen van deze voeding (zie ook onderstaande schets).

[image]


Als eerste wordt de 240 AC gelijk gericht. Er zit geen schakelaar in het netspanningcircuit.
Daarna zit er een pulsbreedte-geschakeld circuit dat altijd aan staat en mosfet-T1 aanstuurt. Via de trafo-T1 , dus gescheiden van het lichtnet, wordt voor de interne schakelingen van de voeding een spanning van 5 Volt gemaakt. Op deze 5 volt zit onder andere een “flip-flop (uit de 7400 reeks) aangesloten die de schakeling voor “ standby “ en “on” verzorgt.
Als de schakeling op “on” staat dan wordt via een netwerk van transistoren en opto-koppels een tweede pulsbreedte-geschakeld circuit geactiveerd. Dit is een bekend toegepast IC in geschakelde voedingen. Dit IC stuurt de powermosfet -F2 aan. Via een transformator-T2 worden na gelijkrichting alle benodigde voedingsspanningen gemaakt .
Met deze schets ben ik begonnen om de voeding onder spanning te zetten.
Bij het aansluiten en langzaam opdraaien van de netspanning zag je de gelijkspanning achter de gelijkrichter netjes oplopen dus dat deel was heel.
Ook de interne 5 volt , dus voor de voeding zelf, werkte en gaf netjes 5 volt af.
Volgens de flow chart zou bij indrukken van aan/standby, aan de voorzijde van de scoop , een relais klik (op de voedingsprint) te horen zijn. Als je de betreffende pin op de voedingsprint aantikte met aarde dan hoorde je inderdaad een klik. Maar er kwamen geen voedingsspanningen op de uitgangspennen. Er gingen ook geen hoge stromen lopen. Ook kwam er op het IC dat de powermosfet- F2 aanstuurt geen voedingsspanning. Dus de voeding was defect.
Op de vereenvoudigde schets staan niet alle componenten. Zo zitten er meer dan 2 opto-koppels in. Deze verzorgen de terugkoppelingen van de uitgansspanningen. Ook zitten er ,buiten de power transistoren, veel laag vermogen transistoren op de print. De fout moest dus ergens zitten in het circuits dat de voeding schakelde op het IC dat de powermosfet- F2 aanstuurt. Zolang deze powermosfet- F2 niet schakelde kunnen er ook geen uitgangsspanningen komen.
De voeding ziet er zo uit:
[image]
[image]
[image]

De vraag was nu welk onderdeel is er nu defect? Na veel, dom, meten met de ohm meter ben ik er achter gekomen dat D1a (zie schets) hoogohmig was geworden.
De dioden D1a/b zitten in één huis met de punt als gemeenschappelijk. Het zijn zogenaamde snel recover type met een hoge spanning en stroom. Helaas had ik dit type niet en ook de oproep op dit forum gaf geen resultaat.
Inmiddels zijn ,na bestelling bij Dik Best, de spullen geleverd. Ik heb gekozen voor een veel zwaarder en nog sneller type. Omdat op internet ook zeer veel gevallen waren beschreven van een defect aan dit type dioden heb ik uit voorzorg ook de andere dioden D2a/b vervangen.
Er zat FEP16DT in en nu zit er SF3006PT in.

[image]


Na weer voorzichtig opstarten en aantikken van standby/on waren alle voedingsspanningen binnen de tolerantie aanwezig. Hierna heb ik eerst nog wat metingen uitgevoerd of de monitor en main-board eventueel sluiting hadden. Dit was niet het geval en dus het geheel gemonteerd en de scoop aangezet. En ja hoor hij doet het.
Als eerste valt me op dat het beeld zo ongelofelijk scherp is. Helaas komt dit op de foto niet zo goed tot zijn recht.

[image]

Je kan aan het monitor gedeelte zien dat daar zeer veel aandacht aan is geschonken door veel magneetjes rondom de afbuigspoel.

[image]

En ook veel afregelpunten voor breedte/hoogte.
[image]
De scoop schakeling (mainboard) is eigenlijk ook erg klein.
[image]

De meeste ruimte bij deze scoop is leeg en daar kunnen veel extra’s in zoals HBIB, RS232, etc. Ik moest nog wel even wennen aan de bediening , vandaar ook mijn eerdere vraag op dit forum. Je verwacht eigenlijk een strak beeld, maar als je de scoop op weergave per sample instelt en het beeld laat doorschrijven dan zie je wat rimpels als gevolg van sample verschillen. Kies je voor gemiddeld dan is de weergave wel strak.
Verder zitten in deze scoop allerlei signaal berekeningen zoals , effectieve waarde top waarde, periode tijd, frequentie meting, stijg/daal-tijd, etc.
Kortom een leuke aanwinst.
Met vriendelijke groet,
Loek

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 01-03-2015, 13:18 (3562 dagen geleden) @ loek

Mooi verhaal Loek, erg leuk om te lezen. Hoeveel tijd heeft het je uiteindelijk gekost?

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door loek @, Exloo (Drenthe), 01-03-2015, 13:45 (3562 dagen geleden) @ Leo Snoeren

Hallo Leo,

Ik heb ongeveer 4 uur besteed aan de reparatie. Daarna was het (veel te) lang wachten op de onderdelen. Ik had wel uit sloop voedingen wat dioden en deze ook even uitgeprobeerd in de voeding. Alles ging toen werken, maar ik durfde niet de scoop zelf op de voeding aan te sluiten.

Vaak is het bij geschakelde voedingen zo: als het fout gaat dan ook direct erg fout dus veel meer schade. Dus eerst wachten op de dioden.

Het is een leuke scoop, maar ik heb nu een tijdje mee gespeeld bij het betere uitzoek werk zal ik sneller een analoge scoop nemen. Vooral bij wisselende signalen is het lastig werken met een digitale scoop. Misschien komt dit door de leeftijd (ik bedoel van de scoop) deze heeft een max van samples van 500MS/s. Ik weet niet of de huidige scoops bijvoorbeeld van RIGOL beter/sneller zijn.

Voor het bekijken van digitale signalen werkt het wel goed. Ook voor vaste signalen uit bijvoorbeeld een generator. Maar zet je bijvoorbeeld een video signaal afkomstig van een testgenerator op de scoop met een deel kleurenbalken en een deel zwart/grijs balken dan zie je niet echt een stabiel beeld zoals je dit gewent bent bij een analoge scoop.

Met vriendelijke groet,

Loek

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 01-03-2015, 23:03 (3561 dagen geleden) @ loek

Loek,

Misschien nog eens de manual door lezen.
Ken me niet voorstellen dat zo'n video signaal niet goed te presenteren is.

pag 3-28 gaat over video triggering functie.
http://www10.ujaen.es/sites/default/files/users/ingele/manualtds310.pdf

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door kris ⌂ @, Gent, België, 01-03-2015, 23:09 (3561 dagen geleden) @ Maurice

Maurice,

ik denk dat Loek eerder bedoelt dat de stukken met kleurenmodulatie niet goed meer zichtbaar zijn. Er zijn gewoon niet genoeg samples om dit signaal te vatten en keurig zichtbaar te maken, dit stuk van het testbeeld wordt een onduidelijk zootje. triggeren op de sync is uiteraard geen probleem.

groeten

Kris

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door loek @, Exloo (Drenthe), 02-03-2015, 10:28 (3561 dagen geleden) @ kris

Maurice,

ik denk dat Loek eerder bedoelt dat de stukken met kleurenmodulatie niet goed meer zichtbaar zijn. Er zijn gewoon niet genoeg samples om dit signaal te vatten en keurig zichtbaar te maken, dit stuk van het testbeeld wordt een onduidelijk zootje. triggeren op de sync is uiteraard geen probleem.

groeten

Kris

Hallo Kris, dat bedoel ik. Maar ook bijvoorbeeld een testbeeld met bovenste helft kleurenbalken en onderste helft een wit vlak. Op een analoge scoop kan je dat goed waarnemen. Maar met "deze" digitale scoop krijg je rommel op het scherm. Zeker als je kiest voor gemiddelde sample weergave. De scoop gaat dan een gemiddelde maken van het totale wit en de kleuren balken.

Je moet de scoop voor dergelijke signalen wel zetten op sample. Maar dan krijg je wat jij ook opmerkt "te weinig samples".

Natuurlijk kan je de scoop goed triggeren op de sync pulsen en kan je ook uitstekend de raster-sync en egalisatie pulsen zichtbaar maken. Sat is het probleem niet.

Met vriendelijke groet,

Loek

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 02-03-2015, 17:07 (3560 dagen geleden) @ loek

Ah zo dat is het probleem.
Maar je hebt wel die procedure uitgeprobeerd zoals op die bladzijde staat aangegeven.

Tja daar heb ik een Video wave-analyzer voor.
Tektronics 1481R

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door loek @, Exloo (Drenthe), 02-03-2015, 19:50 (3560 dagen geleden) @ Maurice

Ah zo dat is het probleem.
Maar je hebt wel die procedure uitgeprobeerd zoals op die bladzijde staat aangegeven.

Tja daar heb ik een Video wave-analyzer voor.
Tektronics 1481R

Hallo Maurice,

Ja ik heb ook de procedure gevolgd zoals deze in het handboek staat.
Ook heb ik een wave analyzer en meerdere scoops die het video signaal wel goed weergeven. Maar dat was niet het probleem.

Ik probeer mijn ervaringen te delen. En dat het meten met een digitale scoop voordelen heeft. Zoals het automatisch berekenen van RMS, overshoot, frequentie, perioden tijd, etc.

Maar er zijn ook nadelen Het videosignaal was als voorbeeld bedoeld.

Met vriendelijke groet,

Loek

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door kris ⌂ @, Gent, België, 02-03-2015, 22:21 (3560 dagen geleden) @ Maurice

tja, Maurice, je Tektronics 1481R is wel 100 % analoog he. :-)

Snds de digitale scoop rond 1985 "betaalbaar" werd heb ik er héél wat getest. Toen kwam er ieder jaar nog wel eens een vertegenwoordiger langs van Philips, HP en Tek met hun laatste speelgoed en toonden welke kunstjes ze allemaal niet konden. Ierdereen in volle bewondering, maar ik bood steeds een videosignaal aan met sweep op rastersync (en lekker veel kleur) In het jaar 2000 konden digiscopen daar nog steeds niet mee overweg... Zelfs de hele dure DPO van tek had het knap lastig met iets ofwat complexe analoge signalen... Heb dat (on)ding dan doorgestuurd naar het labo in Berlijn, kreeg ik budget voor een andere :-)

waveform heb ik al enkele generaties van versleten. Nu de tek WFM7120. Maar...Door de komst van 3G-SDI en 4K moet ik alweer op zoek naar een waardige opvolger. zucht.

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door Hans van Kampen @, Voorhout, 01-03-2015, 14:10 (3562 dagen geleden) @ loek

Mooi boeiend verslag wee Loek.

Ik wist trouwens niet dat er ook scopen waren met een beeldbuis met magnetische afbuiging i.p.v. statisch.

Makkelijker i.v.m. vele datagegevens die op het scherm worden opgetekend?

;-)
Hans

--
Hans van Kampen

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door kris ⌂ @, Gent, België, 01-03-2015, 20:22 (3561 dagen geleden) @ Hans van Kampen
Gewijzigd door kris, 01-03-2015, 20:24

beste Hans, per definitie geen scoop met magnetische afbuiging, maar gewoon een monitor.

@ Loek. weeral goed werk :-)

groeten

Kris

Reparatie Tektronix scoop type TDS320

door Jac Janssen @, Eindhoven, 02-03-2015, 07:51 (3561 dagen geleden) @ loek

Bedankt voor je verslag Loek.

Mooie reparatie.
Altijd leuk om te lezen!

Jac

powered by my little forum