Beter een HT-PC of oude all round PC als internet radio ontvanger (Toestel of techniek)

door Pieter Vos @, 22-09-2015, 19:06 (3359 dagen geleden) @ Peter1952

Zoals ik al zei: Je kiest vanuit een menu een zender. Als je die kiest gaat de ontvanger naar een bepaald internetadres waar de stream van de zender hoorbaar is. Zodra echter het internetadres van de stream (de zender) verandert, krijg je geen "ontvangst".
Ik heb dit al bij verschillende internetradio's meegemaakt. Je krijgt in eerste instantie dan een gesproken boodschap, een tijdje later werkt de stream niet meer.

Veel internetradio's hebben ook de mogelijkheid om een internetadres in te voeren.
Een enkele keer was een update beschikbaar waarbij de lijst aangepast werd.

Groeten,
Peter

Peter, je stipt hier een belangrijk aspect van internet radio's aan. Internet radio's, DAB(+) ontvangers, DVB-S, DVB-C en DVB-T ontvangers, eigenlijk zijn al dit soort digitale ontvangers gespecialiseerde computers met een beperkte taak, vastgelegd door de software in het apparaat. En niet altijd is die software vervangbaar, laat staan gemakkelijk vervangbaar.

Juist van die software, (daarbij inclusief bepaalde data-base van bijvoorbeeld URL's) hangt het af of je bepaalde programma's wel of niet kunt ontvangen.

In 2003 kocht ik een DVB-S ontvanger. Deze heeft ook een hele lijst van sattelieten en transponders in het geheugen voorgeprogrammeerd. Maar in de sterk wisselende markt van satteliet uitzendingen moest ik steeds vaker zelf transponder gegevens invoeren om bepaalde uitzendingen nog te kunnen zien of te kunnen beluisteren. Op een gegeven moment had daarbij Canal Plus besloten dat npo radio 1, 5 en 6 maar via een andere modulatie methode verzonden moesten worden en zo had ik via mijn DVB-S ontvanger geen npo radio 1, 5 en 6 ontvangst meer. (Ik heb een "free to air" DVB-S ontvanger en ik heb nooit een abonnement bij Canal Plus gehad, dat wil(de) ik niet. Ik had mijn DVB-S ontvanger destijds gekocht om een speciaal onderwijs kanaal te volgen dat overigens in 2006 overstapte op internet video streaming.)

Maar mijn conclusie is duidelijk, als je een digitale ontvanger koopt met daarin niet of slechts moeilijk aanpasbare c.q. vervangbare software, dan kan het wel eens snel afgelopen zijn met het luister c.q. kijk plezier. Het lijkt er op dat dit ook geldt voor de Renkforce IR-1600 Internetradio HiFi-tuner WiFi.

Al met al lijkt mij het voor internet radio (en tegelijk ook voor internet televisie) het meest verstandig deze kant en klaar digi ontvangers te laten liggen en te investeren in zogenaamde HT-PC's (= Home Theatre PC, zie bijvoorbeeld http://nl.hardware.info/pcadvies/959/home-theater-pc---september-2015 ). Op een HT-PC bepaal je zelf welk OS je er op zet en welke andere software. Dus geen probleem als er URL's van Radio en TV streaming gaan veranderen, je stelt die dan gewoon zelf opnieuw in.

Een heel goed alternatief is het gebruik van een verouderde PC als internet radio en -TV ontvanger. Oude PC, 15 inch schermpje, tweede hands toetsenbord en - muis, dat moet toch voor 100-150 euries prima te regelen zijn. Je installeert dan Linux en met Firefox luisteren maar naar al die radio streams. Streaming video gaat vaak ook nog goed als je niet zo veeleisend bent m.b.t. de pixel dichtheid van het beeld. Bovendien kan je op ze een oude PC vaak nog prima internetten, teksten schrijven, emailen en dit forum lezen. Dit bericht schrijf ik momenteel ook met mijn 12 jaar oude HP-Compaq PC met Linux Kubuntu als OS en Firefox als browser. En tegelijkertijd kan ik ook gemakkelijk nog een audio stream bij aanzetten. De URL's van audio en video streams heb ik daarbij in het bladwijzer menu ingevoerd en dus paraat. Probleem opgelost.:-) :-) :-)

Met vriendelijke groet, Pieter.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum