Twee nieuwe meetapparaten (Toestel of techniek)
Hallo forumlezers,
Op de afgelopen radio beurs in Rosmalen heb ik twee meetapparaten gekocht. Al jaren stond op mijn verlanglijstje een scoop die tot 400 MHz kon werken.
Bij een bekende en ook betrouwbare handelaar stond deze Tektronix type 2465BDM voor een zeer redelijke prijs.
Het tweede apparaat was een functiegenerator van het merk Wavetek type 273 . Dit apparaat werd door leden van de Veron verkocht . De opbrengst zou voor de eigen afdeling zijn. Volgens de verkoper was het apparaat goed.
Ik heb wel ter plekke wat kunnen uitproberen, maar de menu structuur was (en is ) nogal omslachtig.
De generator kan vanaf 10mHz tot 12 MHz in frequentie sweepen en dat dan ook nog met verschillende snelheden.
Hij kan een sinus/blok en driehoek weer geven. Het uitgangsniveau is van 0,01 tot 10 volt instelbaar.
Er zit ook een HPIB bus op. Kortom een best veelzijdig apparaat.
Bij het thuis uitproberen was het wel even wennen aan de menu structuur, echter als je net iets had ingesteld kwam er spontaan een reset en stond alles weer in de basis stand.
Er was op internet geen schema te vinden van het type 273, maar al snel bleek dat het schema van het type 278 gelijk was. Dit type heeft nog wat extra mogelijkheden voor wat betreft de puls breedte instelling bij blokgolf signalen.
De vraag was nu waarom reset het apparaat zichzelf regelmatig?
In het schema is te zien dat er voor de reset een circuit is dat na inschakelen van de netspanning er voor zorgt dat de transistor Q2 via positieve aansturing op de basis de MR naar aarde trekt. Dit is de Master Reset voor de microprocessor.
Het positieve signaal op de basis van Q2 komt van pen 7 van de OpAmp U27B. Door de combinatie van de twee dioden CR18/CR19 en de condensator C72 is er gedurende ongeveer 100mS een potentiaal verschil tussen de twee ingangen van de OpAmp waardoor de uitgang positief is. Daarna is de situatie zo dat op de inverterende ingang van de OpAmp U27B een iets hogere spanning staat ( 4,673V) ten opzichte van de positieve ingang (4,492V).
Bij wat meten rondom deze OpAmp viel het wel op dat bij aanraken van één van de ingangen met een 10* probe er toch spontaan een rest kwam. Ook met een meetpen die nergens aan verbonden was volgden een reset.
Deed je niets dan was er regelmatig ook een spontane reset. Al snel bleek dat deze spontane reset om de 6 minuten plaats vond. Dit had te maken met de functie van de tweede helft van de OpAmp.
Dit deel van de schakeling bewaakt de spanning van de Lithium batterij. Om de 6 minuten wordt port 15 laag gemaakt. En wordt op port 14 gekeken of er wel/geen 5 Volt staat. Deze spanning wordt bepaalt door het verschil tussen de ingangen van U27A. Op Pin 3 staat 2,47 Volt. Als de spanning op pin 2 lager wordt dan klapt de uitgang om.
Er was nog wel even een klein foutje/in stinkertje, op het schema staan de symbolen + en – verkeerd (zie oranje omcirkeld). Op het IC stond de benaming CA082E en door de verkeerde aanduiding op het schema zocht ik ook naar de verkeerde vervangers. Maar dankzij opmerkingen op dit forum was de vervanger voor de CA082E gewoon de TL082 zoals ook op het schema stond.
Mijn conclusie was dat dit IC waarschijnlijk defect was (werd ook warmer dan IC met gelijke benaming elders in het apparaat).
Maar na vervanging van dit IC was het verschijnsel nog steeds aanwezig.
Alle spanningen van +15V/-15V/5V waren juist en ook geen hoog ruis niveau. Ook met een nagebootste Lithium batterij bleef het verschijnsel. Wat nu nog te doen?
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een (minder nette) oplossing. Beide ingangen van het ICU27B zijn met een condensator van 0,1uF (zie groen omcirkeld) naar aarde wat ongevoeliger gemaakt voor stoorsignalen. Deze condensatoren zie je op onderstaande foto (Blauwe C’s).
Eigenlijk wel een beetje mijn eer te na maar ja het werkt goed het apparaat staat nu al uren aan zonder spontane reset. En bij opstarten werkt de reset ook goed.
Wat nu de echte oorzaak is zal wel een raadsel blijven.
Met vriendelijke groet,
Loek