Wo 11 mei, LC-Kring in Zeist: Een SUPER-Lezing! (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 03-05-2016, 14:51 (3127 dagen geleden)

De tweede woensdag van mei, 11 mei, komt de "Leer- en Contact-Kring" (LC-Kring) weer in Zeist bij elkaar.

Gerard Tel zal bij hem thuis een Radio-spreekbeurt geven, getiteld "Een Super lezing".
Het worden uiteindelijk zelfs twee spreekbeurten; een inleidende op 11 mei en een verdiepende op 8 juni.

Iedereen kan wel iets leren van de voordracht en de proefjes die gedaan worden. Weet men alles hetgeen bekend is over supers al, dan is de LC-Kring natuurlijk ook nog super-gezellig en een leuke manier om andere radio-hobbyisten te ontmoeten!

Geïnteresseerden zijn op 11 mei vanaf 19.30 uur welkom, terwijl de lezing start om 20.00- en eindigt omstreeks 22.00 uur. Deze activiteit is geheel gratis, inclusief drankjes in de pauze.

Adresgegevens horen niet op dit Forum, dus voor de locatie moet je Gerard even mailen via het envelopje naast zijn gebruikersnaam "Gerard in Zeist", ook te vinden in zijn profiel.

Gerard schrijft over de voorgenomen lezing:

Een Super-lezing
Vrijwel alle ontvangtoestellen, of ze nu buizen hebben of transistors, werken als superheterodyne, of kortweg super. In een super wordt het radiosignaal (van wisselende frequentie) gemengd met een hulposcillator (van eveneens wisselende frequentie) zodat een signaal ontstaat van vaste frequentie: de middenfrequent. Het mengen gebeurt in een mengbuis of transistor.

De lezing legt uit waarom dit gebeurt en hoe, en wat het betekent voor de kwaliteit van de ontvangers. We doen simpele proefjes die het verschil tussen een rechtuit en een super duidelijk maken. Neem hiervoor zelf een eenvoudig radiootje mee (bv draagbare radio).
Storingen in ontvangers zijn vaak te herleiden tot een slecht werkende oscillator, en we gaan zien hoe je de werking van de oscillator heel eenvoudig kunt controleren. Dit leidt ons naar het onderwerp Rafter; en was er in ons eigen landje niet een polder-Rafter?
We mengen (pun) ons in de discussie of een hoge of lage middenfrequent beter is. Dat heeft te maken met de spiegelfrequenties, daarvan hebben velen gehoord maar we bekijken en beluisteren precies wat het is. Maar waarom kiezen? Een dubbelsuper heeft ze allebei, dus we zullen de (analoge) dubbelsuper aan wat proefjes onderwerpen.
De theorie van de menging wordt uitgelegd met cosinus-formules. Dat leidt tot een korte bespreking van lineaire, kwadratische en derdemachts versterkers en wat die met je signaal doen.

En wat is er beter dan een dubbelsuper? Natuurlijk een triple-super of quad-super, waarin drie- of viervoudige frequentieomzetting wordt gebruikt. Waar dat goed voor is, gaan we zien en horen in het tweede deel van de lezing op 8 juni. En ook, dat hedendaagse ontvangers juist weer terugkeren naar het principe van de enkele super.

Je bent welkom!

powered by my little forum