kabel geschikt voor 6000V (Gezocht)

door loek @, Exloo (Drenthe), 09-07-2016, 11:26 (3065 dagen geleden)
Gewijzigd door loek, 09-07-2016, 11:35

Hallo forum lezers,

Ik ben voor een mede hobbyist een spectrum analyzer van HP met display unit 141T aan het repareren.

[image]

De klachten die deze analyzer had zijn uiteindelijk terug te brengen naar het vonken van een hoogspanning kabel. Deze hoogspanning kabel Bestaat uit twee platte isolatie lagen met daar tussen gelijmd 3 draden. Op één draad staat 6000 V en op de twee anderen tussen de 40 en 160 V. Op onderstaande foto zie je een stuk van de platte kabel met het aansluitblok waar na de draden naar het circuit van de analyzer gaan.

[image]

De oorzaak van het vonken is dat in de loop van de jaren (ze zijn al meer dan 40 Jaar oud) de twee lagen los gaan van elkaar en dat dan de lijm de draden aantast. De corrosie of de lijm gaat dan voor de doorslag zorgen tussen de hoog spanningsdraad en de twee overige. Deze drie draden worden gebruikt voor het storage deel (via fosfor display)

Dit is een, voor mij, bekend verschijnsel omdat ik zelf ook zo'n spectrum analyzer heb en er ook vonken oversloegen. Bij mij is dit opgelost door heel veel van de originele bedrading (platte kabel) weg te knippen. Daarna vlak voor dat deze draden tussen de beeldbuis en de beeldbuis afscherming verdwijnen de twee platte isolatie lagen zo ver mogelijk uit elkaar te trekken en dan volspuiten met hete lijm. De analyzer werkt bij mij nu al weer jaren goed. Op onderstaande foto zie je hoe de hoogspanning kabel gestabiliseert is en verbonden is met de platte kabel.

[image]

Maar helaas bij de analyzer die nu onderhanden is blijft het vonken verder onder de beeldbuis afscherming. En uiteindelijk brak er ook nog een draad af, deze zijn door de corrosie zeer bros geworden.

Er was dus nog maar één manier en dat was de buis er uit halen. In dit geval protesteerde de buis heel erg. Deze zit al meer dan 40 jaar op een vaste plek en alleen al de buisvoet loshalen was 3 uur werk. Met silicone spay een beetje wrikken weer wat rommelen, etc. Ook de rubber mantels waar de buis mee vast zit is natuurlijk één geworden met het glas.

Kortom de buis is er uit.
[image]

En nu zie je hoe de platte kabel verbonden is op de beeldbuis. Dus met zeer korte soldeer stiften.

[image]

Om een nieuwe verbinding te maken is eigenlijk maar één hoogspannings kabel nodig de overige twee worden in de analyzer ook met gewoon draad afgehandeld.

Dus hier komt mijn vraag:

Ik zoek een stukje kabel (15 cm lang) dat minimaal 6000 volt kan hebben maar de dikte mag niet meer zijn (schat ik) dan 3mm. Heeft iemand dat voor mij?

Zelf dacht ik dat misschien een SMA coaxkabel met teflon isolatie ook gebruikt kon worden. Dus de afscherming verwijderen en alleen de teflon draad. Dat draad heb ik zelf wel. Zou dat half doorzichtige isolatie materiaal dat in coax kabels zit ook geschikt kunnen zijn?
Wie heeft hier ervaring mee?

Graag jullie reacties

Met vriendelijke groet al vast bedankt,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum