ITC nostalgic radio (Toestel of techniek)

door Huib, 27-04-2010, 00:26 (5117 dagen geleden) @ dorus

Hallo Dorus,

De drei draadjes naar de print voeren wisselspanning: de rode is de nul, de middenaftakking, en beide blauwe twee even grote wisselspanningen in tegenfase.

Natuurlijk is een defecte elco de eerste mogelijkheid. Dat is snel te testen door even een groote extra elco aan te sluiten met twee krokedillebekjes (maak geen sluiting!).

Heeft de brom een scherp tintje, dan is het afkappen van de stroom door de diodes nabij de nuldoorgang het probleem. Anti-reutelcondensatoren over de diodes plaatsen helpt.

Wanneer de brom mooi "rond" (niet scherp) klinkt is het waarschijnlijk capacitieve instraling van de netschakelaar op de volumeregelaar. Dan help alleen het lossolderen van de schakelaardraden en een aparte schakelaar aanbrengen.

Ook kan, als het bromgeluid "rond" klinkt, strooiveld van de nettrafo het probleem vormen. Verdraaien van de trafo helpt dan doorgaans.

Tenslotte: als de printlayout onhandig is en er onzorgvuldig met de "min" is omgesprongen zit daar de ellende. Over het printspoor vanaf de rode draad naar de min van de elco staat een bromspanning. Worden er aftakkingen op dat stuk spoor gemaakt, dan staat er op die aftakking ook brom!

Succes! Huib.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum