22RL260 losse 1,5v batterij (Toestel of techniek)

door Jan Dirk @, Stadskanaal, 16-05-2010, 09:29 (5097 dagen geleden) @ soundman2

Ik heb een Philips 22RL260. Bijzonder gevoelig portable radiootje met MG en LG, uit 1967. Hij werkt op 9v (2x 4,5v) en 1,5v (1x AA). Waarom of waarvoor wordt hier een apart batterijtje gebruikt?
Heeft iemand misschien een schema?


Die radio was voorzien van een ecodyne schakeling, een batterijsparende voorziening. Uitgangspunt was dat voor de instelling van de transistoren, spanningsdelers gebruikt worden, vanaf de voedingsspanning. Er wordt dus een hoeveelheid energie opgestookt in weerstanden, niet veel, maar toch...
Philips bedacht dat je uitgaande van 1,5 volt veel minder verliezen zou hebben. De (basis) stromen zijn dan zo klein, dat het batterijtje vele batterijladingen overleefde. Dat was ook zo, tot groot verdriet van de gebruiker, want op zeker moment na het plaatsen van nieuwe batterijen, speelde de radio toch niet goed meer. Kennelijk was men het batterijtje helemaal vergeten.
De besparing viel evenwel weg, doordat je toch een extra batterij moest kopen en veel eigenaren het 1,5 volt batterijtje toch maar vervingen. Ecodyne was maar een kort leven beschoren, zoals wel meer "top uitvindingen"

Henk Roovers

Dag Henk,

Leuk verhaal, :th zo zie je maar weer dat bij de firma Philips tussendoor ook heel wat werd af-geknutseld. ;-)

Bedankt voor de heldere info :) groet J.Dirk


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum