BATTERY vraag. (Gezocht)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 19-02-2017, 07:27 (2836 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Hans,

Het is gewoon andere chemie die erin zit. Voor het maken van een batterij kun je de spanning niet, zoals de waarde van een condensator, gewoon kiezen door afmetingen te bepalen. Bepaalde chemische componenten bij elkaar geven een zekere spanning, afhankelijk van welke stoffen. De oude koolzink combinatie geeft nou eenmaal altijd 1.5 en de oplaadbare nikkel geeft altijd ongeveer 1.2. Door meer of minder ervan in een busje te stoppen, kan de fabrikant natuurlijk wel de capaciteit van de batterij aanpassen.

Nou heb je bij een batterij niet alleen te maken met nominale spanning, ook wel elektomotorische kracht of EMK genaamd, maar er is altijd een flinke inwendige weerstand. Daardoor zal bij gebruik de spanning tussen de polen altijd lager zijn dan de EMK. Die batterij van 1.5 zal dus in de praktijk tijdens gebruik maar 1.4 of 1.3 leveren. Philips ontwierp zijn radio's meestal zo, dat ze nog werkten bij 70% van de nominale batterijspanning.
Een voorbeeld, pak een radiootje met een 9V blokbatterij. Die is natuurlijk opgebouwd uit 6 celletjes van 1.5. De radio zal moeten spelen op elke spanning tussen 9V en 6.3V, zodat ook een enigzins verbruikte batterij nog werkt. Voor een Philips radio uit de jaren vijftig en zestig heb je dus in principe nodig 1.05V per cel.

Gelukkig hebben oplaadbare batterijen een VEEL lagere inwendige weerstand. De EMK is wel veel lager, maar de spanningsval bij gebruik ook, zodat je met een oplaadbare batterij nog heel lang boven die 1.05V zit. Daarom kun je die cellen met lagere spanning doorgaans nog goed toepassen.
Maar of de moderne Aziatische fabrikanten ook die 70% norm nog gebruiken...


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum