versterkertrapje 100 V. (Toestel of techniek)
Ik ben op zoek naar een schema'tje voor een versterkertrapje dat ca 100 volt of meer kan afgeven. Input ca 1 V. Freq.bereik tot minimaal 50khz, liefst meer.
Zijn daar tegenwoordig eventueel speciale opamps voor in de handel?
versterkertrapje 100 V.
Kun je daar niet een el84 voor gebruiken? ;)
Zonder dollen, volgens mij ben je er al met een laagspannings opamp en een hoogspannings transistor die je vast wel ergens hebt liggen. Bijvoorbeeld eentje uit een oude TV of een schakelende voeding.
Er mist nog een specificatie: de stroom of het vermogen dat ie kan leveren. Anders ben je er al met een transformator.
versterkertrapje 100 V.
Dank voor je reactie Larens.
Ja, het kan zeker met een eenvoudig eindpitje. (ik zit al een eeuwigheid in de buizentechniek, maar op halfgeleidergebied ben ik minder thuis) Maar ik wil juist graag een halfgeleideruitvoering zodat de voeding simpel kan zijn. Stroom hoeft ie niet te leveren, het schakelingetje is bedoeld om achter een toongenerator te hangen om zodoende oude Flukes op AC te kunnen kalibreren zonder kapitalen uit te moeten geven. Ik ga wel eens in mijn rommeldoos graven naar gepensioneerde power-tvtorren.
versterkertrapje 100 V.
Hoi Herm,
http://cds.linear.com/docs/en/application-note/an18f.pdf
Pagina 7
(ik ben er zelf een aan het opbouwen voor de negatief/positief voeding van een buizentester voor G1) daar gebruik ik wel wat andere torren voor.
Gr,
Florick Wibier
versterkertrapje 100 V.
Bedankt Florick! Die 120V output stage lijkt geknipt voor dit doel. Mijn generator geeft maar 1500 mV af, maar daar hang ik dan wel een versterkertje achter.
versterkertrapje 100 V.
Voor een sinusspanning van 100 volt rms, heb je een voedingsspanning nodig van ca 300 volt. Het wordt al eenvoudiger als je een brug configuratie toepast. Je hebt dan aan 150 a 160 volt genoeg. Elke helft van de brug levert 50 volt, totaal dus 100 volt.
Nog eenvoudiger is een versterker te nemen met een laagohmige uitgang en daarachter een transformator te zetten, die de spanning op transformeert naar 100 volt. ik denk dat 50 KHz nog wel door een trafo te krijgen is.
versterkertrapje 100 V.
Aan een trafo heb ik ook al zitten denken. Het allereenvoudigst is een oude PA versterker op de kop te tikken, die hadden ook 100V lijnuitgangen. Dan ben je er dus al. Probleem is alleen dat je dan weer zo'n bakbeest een plekje boven of onder de werkbank moet geven Ik heb er in mijn leven heel wat gehad, Philips, Geloso e.d.
versterkertrapje 100 V.
Ik heb een TG Philips PM5109 met transformator uitgang. Met een uitgangsspanning van ca 1,5 volt en een 6watt 100 volt trafo op 4 Ohm in, krijg ik op de 1,5 watt tap al ruim 400V volt tt, een wisselspanning van 150 volt. Een bakbeest heb je dus niet echt nodig, tenzij de de 100 volt spanning nog flink wil belasten.
Met een simpele trafo kan het dus wel.
Ik denk dat veel oude PA versterkers 50KHz niet halen, maar voor de moderne eind ic'tjes zal dat geen probleem meer zijn. Ik denk dat dat geheel, inclusief een voeding in een bescheiden kastje past.
versterkertrapje 100 V.
O, je bedoelt die 100V trafo'tjes die in de speakers zaten die op een 100V lijnuitgang moesten worden aangesloten? Dat kan natuurlijk ook, daar had ik even niet aan gedacht. Dat is idd de oplossing: verkeerd om gebruiken! Ik heb de doc van de Fluke 8060A er even bij gehaald, 10Khz (bij 100V) is al genoeg om de AC te kalibreren. Dat halen die trafo's wel, al zal de U bij die freq wel al wat gezakt zijn. Mijn TG geeft zo'n 2V af, dan ben ik er dus waarschijnlijk al.
Nu nog op jacht naar zo'n dingetje. Dank voor de tip!
versterkertrapje 100 V.
Nu nog op jacht naar zo'n dingetje. Dank voor de tip!
Heb ik nog wel eentje.
Mijn tg is wel LoZ uit.
versterkertrapje 100 V.
Als je hem van de hand wil doen hou ik me aanbevolen. Ben je in dec in 3Bergen?
versterkertrapje 100 V.
Ik kom niet in Driebergen. Dit weekeinde ga ik even bij mijn voorraad kijken wat ik kan missen. Dat laat ik dan even weten.
Mocht je toch uitgaan van een (pa-)versterker met een 100 volt uitgang, dan kun je een 100 volt luidsprekertrafo normaal op de versterker aansluiten. Op de luidsprekertrafo zitten tegenwoordig aansluitingen voor 1/2 en 1/4 vermogen. Een 6 watt trafo heeft dus taps voor 3 watt en 1,5 watt. De 1,5 watt trafo geeft in dat geval op de 1,5 watt tap al 200 volt af als je hem met de 6 watt tap op de 100 volt aansluiting zet .
Ik denk dat de meeste versterkers van dat type echter niet doorloopt tot 50KHz of hoger.
versterkertrapje 100 V.
Da's prima, ik hoor wel wat er nog opduikt. Morgen ga ik naar de beurs in Herk de Stad in Belgie, misschien kom ik daar ook nog wat tegen
versterkertrapje 100 V.
Waarom moet dat speciaal een 100V-trafo zijn ?
Dat kan toch met iedere gewone uitgangstrafo van een buizenradio gedaan worden ?
Groeten .... Hugo Sneyers
versterkertrapje 100 V.
Waarom moet dat speciaal een 100V-trafo zijn ?
Dat hoeft helemaal niet, maar die trafo's heb ik liggen en die doen wat gevraagd wordt. Door het universele karakter kun je ook nog experimenteren met de diverse aftakkingen.
versterkertrapje 100 V.
Nou, het probleem is inmiddels opgelost. Ik had al eerder met een omgekeerde 7k uitgang geëxperimenteerd, zoals Hugo ook suggereerde, maar de uitgangsspanning van de TG zakte teveel waardoor ik maar zo'n 20 VAC overhield na de trafo. (de uitgangsimpedantie van de TG is vermoedelijk te hoog) Nu heb ik er een LM386 achter gehangen die op zijn beurt de uitgang (een ouwe Stoet uit de jaren 50) voedt. Daar komt nu met gemak 100 volt uit de primaire bij 20 kHz. Zelfs tot 150 volt ziet de sinus er nog goed uit. Daarboven begint ie het duidelijk moeilijk te krijgen.
Maar het doel is bereikt: een verrassend stabiele 100 VAC bij 10 kHz om het 200VAC bereik van mijn twee ouwe Fluke's 8060A uit 1982 te controleren. Ik ben benieuwd naar de kwaliteiten van die oude dames want de afwijking gemeten op het 2 VDC bereik van een Weston normaalelement uit 1954 is maar 1 millivolt.