reparatie LogicAnalyzer HP 1661A (deel 1) (Toestel of techniek)
Hallo forumlezers,
Eindelijk is het gelukt om een goed werkend alternatief te maken voor de floppy drive in de HP Logic Analyzer (LA) type 1661A.
Maar eerst , voor degene die niet precies weten wat een LA is, een korte samenvatting wat het nut is van een LA en waarom er een floppy drive nodig is.
WERKING LOGICANALYZER (LA)
Een LA is bedoeld voor het meten aan digitalen circuits.
Een LA heeft een aantal test lijnen die je kan verbinden met de data bus en de adres lijnen.
De testlijnen zitten , bij de HP 1661A zijn dit er 16, op een zogenaamde POD . Daarna gaan deze POD via een bandkabel naar de LA. Omdat er op hoge snelheden gemeten kan worden moet de belasting per aansluitdraad erg laag zijn. Alleen het stukje naar de POD en de ingang impedantie daarvan heeft invloed op de te meten schakeling . De bandkabel dus niet. Bij de HP 1661A kunnen 6 POD’s aangesloten worden dus 6*16 = 96 testlijnen tegelijk gebruikt worden.
Op onderstaande foto zie je een POD met de 16 testlijnen.
De testlijnen kijken met een vooraf ingestelde frequentie naar de status van het signaal. Bij de LA HP 1661A is de maximale snelheid 500MHz dus per 4 nS een meting.
De weergave van het gemeten signaal kan als een blokgolf of data code in HEX,DEC,OCT,etc. worden weergegeven. Je kan ook opgeven of de te meten signalen TTL logica , CMOS, etc. zijn.
Ook kan je opgeven op welk niveau de analyzer een digitale nul of één moet waarnemen.
Bij de start van een cofiguratie kan je opgeven welke POD’s wel en niet gebruikt worden.
Ook zie in dat configuratiescherm met pijltjes aangegeven waar de LA activiteiten heeft waargenomen.
Nu gaan we meten aan een apparaat dat bestuurd wordt door een Microprocessor (MP)
Vaak zitten er velen onderdelen in een apparaat dat bestuurd wordt door een Microprocessor (MP). Dit kan onder andere zijn: een display ,geheugen IC , uitgang poorten, etc. Deze onderdelen zijn meestal allemaal aangesloten op één groep van 8 of 16 draden (dit wordt ook wel een data bus genoemd. Op deze draden staat dus informatie die, in de tijd gezien, voor één van deze onderdelen bedoeld is . Om aan te geven voor welk onderdeel zijn er ook weer een groep draden nodig die op het juiste moment dat onderdeel selecteert waarvoor de informatie bestemd is.
Door nu de testlijnen van de LA door te verbinden met de databus en de adres lijnen kan je in beeld brengen wat er op een bepaald moment naar bijvoorbeeld het display gaat.
Stel dat deze data wel juist is , maar het display geeft de verkeerde waarde dan zit de fout waarschijnlijk in het display zelf.
Om het fout zoeken eenvoudiger te maken kan je alle lijnen in de LA ook een naam geven. Dus je zou dan kunnen zien “DISPLAY SELECTIE LIJN” en “DATA VOOR DISPLAY” . Dat leest dan een stuk makkelijker dan dat je ziet dat op ingang 1 van de LA een hoog stond en dat op de probes 0 tot 8 10100011 stond.
Soms is het nodig dat je pas een meting krijgt als eerst een bepaalde HEX code is geweest gevolg door weer een andere code. Ook kan je opgeven hoeveel keer deze code moet zijn waargenomen voordat de LA gaat kijken naar een tweede (of derde,vierde, etc.) code
Nu voordat je alle instellingen naar wens heb dan ben je wel een paar uur verder. En als je de LA uit zet dan zijn alle instellingen verdwenen. En daar is nu onder andere de floppy drive voor bedoeld . Je kan dus alle instellingen bewaren en weer oproepen. Ook zijn er door HP complexe instellingen gemaakt op floppy voor bijvoorbeeld de RS232 serie bus. Daar zijn allemaal standaard teksten zoals CTS/RTS, etc. en deze zijn direct via de floppy op te roepen.
Bij andere type LA van HP staat ook het operatingsystem op de floppy. Gelukkig is dit bij dit type (1661A ) niet het geval.
Als voorbeeld en ook om de LA te controleren heb ik een klein programmatje gemaakt in een Microprocessor van het type Arduino UNO.
Na het indrukken van start meting , blijft de LA net zo lang wachten tot hij de code HEX B3 tegen komt. Deze code komt alleen als de Arduino een reset krijgt en dan opnieuw het programma start.
Dus na de reset zie je dus de LA triggeren en zoveel stappen voor de komst van HEX B3 (dit kan je ook weer instellen) en zoveel stappen na deze B3 weergeven. Op onderstaande foto’s zie je de lijst en de waargenomen signalen . Je moet wel in de gaten houden dat de signaalvorm niet overeenkomt met het werkelijke signaal. De LA bemonsterd het te meten signaal en als dit boven een ingesteld niveau komt wordt dit een hoog niveau op het scherm. Het originele signaal kan dus zeer rommelig zijn in variaties tussen o en 1. Maar op het scherm ziet dit er altijd strak uit, het is dus geen oscilloscoop.
Op onderstaande foto’s zie je het moment dat HEX B3 voorkomt. Ook kan je zien dat de poorten van de Arduino in de overzichten genoemd worden. Dus niet de POD en welke poort daarvan.
Dus samenvattend een LA is voor meten aan digitale circuits. De instellingen zijn complex en kunnen worden opgeslagen op de floppy disk.
Zie vervolg deel 2