Alles lijkt vast te lopen in W7 (Computertechniek)
Sinds gisteren lijkt elk programma vast te lopen in WIN7. Zelfs wincommander voert een copie actie na pas lange tijd uit,kan gewoon minuten duren. Ik heb de pc al twee herstelpunten terug gezet, toen er zeker nog niets aan de hand was. Een memory (ram) test levert geen fouten op. Klik ik een programma aan op de desktop, dan start het meestal niet of het duurt een hele tijd. In taakbeheer, is niets wat er op wijst, dat de HD of het geheugen volledig door iets in beslag wordt genomen.
De PC is een DELL inspiron 15, met 500GB Hd en 4GB ram aan boord.
De virusscanner avast heb ik verwijderd en helemaal opnieuw geinstalleerd. Die begon met een slimme scan en ook toen liep de boel na 84% vast. Ik weet het niet meer.
W7 opnieuw installerenis nog geen optie, omdat ik een aantal bestanden nog wil kopieeren, maar dat lukt nauwelijks.
Het verschijnsel treedt ook op in protected mode. Wie heeft een suggestie?
Ik ben nu een vrij groot aantal files aan het kopiëren. Het lijkt of er iets volloopt(geheugen) dan stopt het kopieren, om even later weer verder te gaan.Taakbeheer laat wat dat betreft niets bijzonders zien.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Even in de SMART data kijken, bijvoorbeeld met Speedfan, of er pending sectors en relocated sectors zijn. Dit klinkt namelijk nogal naar een defecte harddisk. Staan er geen fouten in de SMART-data dan kan het nog steeds van alles zijn.
Andere mogelijkheid is om direct de schijf te checken met het daarvoor bestemde programma van de bijbehorende fabrikant, maar dat is meer werk omdat je daar meestal een boot-CD of boot-USB voor moet gebruiken.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Verstandig om eerst de belangrijke data te kopiëren.
Het lijken mij ook bad sectors op de HD, doe eens Computer > Harddisk > eigenschappen > extra > nu controleren.
Dan beide hokjes aanvinken, de computer gaat dan bij nieuwe opstart eerst alles controleren.
Duurt lang bij 500Gb maar dan weet je iets zeker.
Groet, Ben
Alles lijkt vast te lopen in W7
Oververhitting? Stof in de ventilatiesleuven van de processorheatsink?
Alles lijkt vast te lopen in W7
De schijfcontrole van Windows zelf zou ik alleen gebruiken als je niets anders hebt. Opzich zorgt die er met een beetje geluk wel voor dat pending sectors worden omgezet in relocated sectors, maar met wat pech doet hij ook wat in je filesystem. En bovendien weet je dan nog steeds niet de omvang van de schade.
Bij vermoeden van defect, zou ik liever de speciaal daarvoor ontwikkelde tools gebruiken. De SMART waar ik het over had, is een systeem dat de schijf zelf intern gebruikt om fouten aan te geven en te loggen. Ik gebruik Speedfan om dat uit te lezen omdat het een vrij simpel en klein programma'tje is, maar er zijn misschien nog wel betere.
Dan na die snelle eerste diagnose, altijd het controle/herstelprogramma van de harddiskfabrikant zelf gebruiken.
Als je geen echt cruciale bestanden hebt die je echt moet redden, is het handig om pas daarna een laatste backup te maken. Het lezen gaat dan sneller en met minder kans op hangers.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Ik heb een directory met foto's en videofiles. Er zitten 1962 bestanden in.
Met het kopiëren gaat het steeds bij dezelfde foto fout. Ik dacht even dat het aantal entries was overschreden en heb de directory opgedeeld, zodat er niet meer dan ca 1000 files in zitten. Het blijkt dat alles steeds op dezelfde file in het honderd loopt. Als ik de file wil bekijken door hem aan te klikken, dan start irfanview en de zaak zit ook vast.
Alle foto's in de dir voor en na de bewuste foto kan ik gewoon openen.
Wat kan er met het jpg bestand aan de hand zijn?
Ook de scan van avast liep vast, maar ik weet niet of het op de bewuste file was.
In elk geval komt Wincommander er niet voorbij. Ik weet niet of de file gewist kan worden. Ik wil weten wat er mee is. Alle jpg files hebben een nummer dat is toegewezen door een fototoestel en het past precies in de reeks. Het formaat is ook niet veel anders als de andere foto's. De pc loopt soms zo vast, dat opnieuw opstarten de enige mogelijkheid is.
Soms gaat de pc verder als je een tijdje wacht.
Hoe kan ik een single file onderzoeken? AVAST free, kan mi niet een enkele file scannen.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Een file scannen heeft geen zin als hij gewoon bij dat bestand vastloopt. De scan loopt dan ook gewoon vast.
Als het inderdaad om een defect in de harddisk gaat, heeft hij waarschijnlijk een pending sector midden in dat bestand zitten.
Je zit dan mogelijk in de situatie die ik net nog als antwoord aan Ben beschreef. Dat bestand zal beschadigd blijven maar na controle en herstel kun je een backup maken als het even meezit.
En als het echt heel belangrijk is, dan zou je eerst een backup van 'forensische kwaliteit' moeten maken, maar daar heb je een tweede computer (liefst géén laptop) en de juiste software bij nodig.
Maar hoe dan ook, eerst "meten" voordat je iets gaat "repareren" of het toestel nog verder laat "spelen". Meten is in dit geval dus de SMART parameters uitlezen om te zien of het inderdaad een harddiskprobleem is. Daarna kun je beslissen hoe je het beste verder kunt gaan.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Ik heb speedfan opgezocht op het www, maar dat lijkt een programma te zijn om teperatuursensors in de pc uit te lezen. Het smart verhaal begrijp ik helaas niet.
Met het kopieren heb ik de file overgeslagen en het lijkt wel of alles weer gewoon werkt. Ik heb wel ens eerder een fout op een HD gehad, maar dan kreeg ik daar een melding ban een read fout of iets dergelijks.
Ik ben er nog niet uit wat het dus precies is. Helaas ben ik niet een echter computer freak en zoek dus hulp hier en op het www. Bij dat laatste wordt je alle kanten opgestuurd, met vaak weinig oplossing.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Okay, file overgeslagen en de rest veiliggesteld. Dat haalt in elk geval de druk van de ketel.
Zijn twee waarschijnlijke mogelijkheden: file op bestandssysteemniveau beschadigd, of harddisk heeft een beschadiging ter hoogte van die file.
Vooral die tweede is belangrijk om nog even na te gaan, want als de harddisk eenmaal schade heeft, is hij in principe onbetrouwbaar en kan het opnieuw of erger misgaan.
Het klopt dat Speedfan hoofdzakelijk een programma'tje is voor uitlezen van spanningen, temperaturen en toerentallen, maar het is ook een van de manieren om de SMART-gegevens uit te lezen. Vergelijk een multimeter waar je meer dan 1 ding mee kunt meten.
Opzich wijst het zichzelf, je opent Speedfan, gaat naar het tabblad waar S.M.A.R.T. boven staat, dan zie je een leeg hokje achter het woord Harddisk. Daar klik je op, en als het goed is kun je dan kiezen welke harddisk je wilt uitlezen. Daar klik je op en dan verschijnt er een lijstje met uitgelezen waardes.
Wat van belang is, zijn de kolommen "Attribute" en "Raw". De waarde in de kolom "Raw" moet in elk geval 000000000000 zijn voor de "Attributes":
Raw Read Error Rate
Reallocated Sector Count
Seek Error Rate
Spin Retry Count
End-to-End Error
Reported Uncorrectable Errors
Reallocated Event Count
Current Pending Sector Count
Uncorrectable Sector Count
UltraATA CRC Error Rate
Write Error Rate
Als je achter een van die waardes iets anders dan nullen ziet staan in de kolom "Raw", dan is er een defect en als je doorgeeft wat daar staat kan ik er mogelijk iets van zeggen.
Verder kun je boven dat overzicht nog kiezen voor een In-depth online analysis, dan krijg je een iets mooier vormgegeven overzichtje. Als je bij bovenstaande Attributes allemaal 0 hebt staan, zou je voor meer zekerheid nog een Extended Test kunnen doen. Dat kan best een paar uur duren, de harddisk test dan zichzelf maar geeft eventuele fouten door aan Speedfan zodat je ze te zien krijgt.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Vroeger had ik checkisk en het simpele commando chkdsk /f, simpel als wat. Tegenwoordig kan het allemaal veel mooier in windows.
Start>computer etc etc.
De vinkjes netjes ingevuld
Kan alleen testen als de schijf niet in gebruik is, test plannen?
OK, herstart windows. Mooi geen chkdsk, w7 start gewoon op.
Nog maar eens dezelfde procedure.
Herstart, er is al een test gepland, dus gecancelled. Afijn na een keer of zes en twaalf bakken koffie, bij het opstarten jawel hoor. De pc is al weer een hele tijd bezig en heeft in de bewuste file een fout gevonden en die file verplaatst en de fout gemarkeerd.
Overigens heet het programma gewoon checkdisk. Een tijd geleden heb ik in een notebookje een 500GB HD vervangen door een Samsung SSD 860EVO 500GB. Werkt geruisloos en snel. Ik ga in de DELL ook maar zo'n schijfje zetten. Er is wel wat met de prijs aan de hand. Kostte het in december nog 79 euro, nu vraagt MM er al 95 euro voor. Even verder zoeken op het www dus.
Op de PC draait nog W7, met een licentie. Ik heb rescue disks, dus kan het vermoedelijk gewoon terugzetten. Een image draaien kan ook, maar mijn databestanden staan in dezelfde partitie. Dan heb ik al een fikse externe drive nodig ofzo. Zou ik W10 met dezelfde codes legaal kunnen maken en een clean install doen?
Kun je een image op een netwerkdrive zetten en zoja hoe krijg je die weer terug op een pc zonder OS? Ik heb wel bijv een HIREN'S boot cd. Die draait een simpele xp versie vanaf de cd.
Je kunt de iso file gewoon bij microsoft downloaden
Alles lijkt vast te lopen in W7
Windows checkdisk is een goede tool voor wat ik in mijn vorige bericht als optie 1 noemde: bestandssysteem controleren. Ik begrijp dat jij het vinkje hebt aangezet voor optie 2: schijffouten controleren; daar is het op zijn minst redelijk geschikt voor. In jouw geval is het waarschijnlijk dat er door de scan een pending sector is veranderd in een reallocated of uncorrectable sector, zodat Windows er geen last meer van heeft. Ik ben bij verdenking van hardwarefouten geen heel groot liefhebber van checkdisk als eerste tool, vandaar dat ik aanraadde om eerst even te "meten", zoals bij electronicareparaties ook gebruikelijk, maar het resultaat is in elk geval dat hij het weer even doet (tussen een paar uur en een paar jaar).
Ik verwacht dat je W10 wel zover kunt krijgen dat hij met je W7 licentie werkt. Ondanks dat het officieel voorbij is, las ik dat mensen er nog succes mee gehad hebben. Als niemand hier het weet, vind je misschien informatie op tweakers.net.
Op Hirens BootCD staan ook een aantal imageprogramma's, de optie om een image op het netwerk te maken zou daar zomaar ook ergens bij kunnen zitten, anders misschien op de UBCD of ergens los te downloaden. Ik weet zeker dat diverse betaalde software die optie heeft, en vanaf Server 2016 heb ik ook wel eens een netwerkimage gemaakt (alleen nog nooit teruggezet). Ik heb zelf de laatste 10 jaar ofzo geen netwerkimage gemaakt met vrije tools, dus kan helaas geen gedetailleerd advies geven.
Alles lijkt vast te lopen in W7
(tussen een paar uur en een paar jaar).
Tja, dat is natuurlijk een totale onzekerheid. Ik weet niet hoe lang de fout daar al zit, hij kwam bovendrijven, toen ik de bestanden wilde kopiëren naar een back-up. Kennelijk was Windows langdurig bezig met het lezen van het bestand, zolang dat alle andere bewerkingen daar last van hadden. Een kleine handicap daarbij is, dat je de harde schijf niet bezig hoort, dat hij herhaalde geluiden maakt omdat hij iets niet kan lezen. Ik ga de hirens cd eens draaien en zien wat en hoe er te imagen valt.
Alles lijkt vast te lopen in W7
Door bij MS de MediaCreationTool op te halen is er een W10 upgrade te downloaden.
Deze upgrade is ook in ISO formaat te krijgen, wel even opletten 32bits of 64bits.
De ISO kun je branden op een DVD en daarmee kun je de bestaande W7 upgraden met behoud van programma's en instellingen.
Wel de instructies volgen die worden aangegeven en als je tevreden bent, met schrijfopruiming de weggeschreven (old)data laten verwijderen.
Groet, Ben