Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 08-05-2019, 19:56 (2030 dagen geleden)
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 08-05-2019, 20:25

De afgelopen weken heb ik een paar berichtjes gestuurd over het energiezuiniger maken van lichte huishoudelijke apparatuur. Dit was erg leuk om te doen en ik ben ook tevreden over de besparingen die ik heb gerealiseerd, meest tegen kosten die binnen een halfjaar zijn terugverdiend. Toch is het niet allemaal fantastisch in energiebespaarland.

In deze aflevering van "Energiebesparen met Gerard" zal ik vertellen over een paar dingen die ik niet, nog niet, of niet helemaal heb gerealiseerd of die mislukt zijn. Dan weten jullie vast, welke dingen je niet meer hoeft te proberen. Of juist wel! Want het is natuurlijk prachtig als iemand weer een stukje verder komt met waar ik gebleven ben.

1. Het Modem Experiabox.
Mijn tien jaar oude Experiabox lag er altijd warmpjes bij, met een continuverbruik van 12W waarvan al 4W in de trafo wanneer onbelast. De trafo bleek 21V wisselspanning af te leveren en ik dacht dat hiervan na gelijkrichten en afvlakken misschien 16V of zo zou overblijven. Dus rap een Switched Mode Power Supply (SMPS) van 16.8V aan 2A besteld.
Maar terwijl de SMPS nog in de post lag, meldde mijn provider me dat ik een nieuw modem gratis zou ontvangen. Dus even later een Experiabox versie 10 neergezet, deze is voorzien van een SMPS van 12V met continuverbruik 9W. Na aankomst van de 16,8V supply, deze geprobeerd op het oude modem maar dat bleek NIET te werken.
Alle ouwe troep is terug naar de provider, maar een vrijwel nieuwe 16,8V SMPS ligt ongebruikt in de kast hier. Voor een ouwe Experiabox kan je die NIET gebruiken.


2. De beltrafo.
Twee jaar geleden heb ik een nieuwe huisbel gekocht en deze transformatorloos aangesloten. Beltrafo's zijn beruchte vampiergebruikers, een continuverbruik van 5W kan makkelijk voorkomen! Gewoon draadje van de knop naar de bel en in de bel een batterij.
Dus meerdere euri per jaar blijven in de zak, helaas is de nieuwe bel ook een dure kostganger. Je zou hopen en verwachten dat er alleen tijdens het aanbellen stroom uit de batterij wordt getrokken. Met die drie keer 1 seconde per week doe je dan tien jaar met een batterijtje! Maar helaas, mijn bel heeft een doorzingfunctie: na het indrukken en loslaten van de belknop riedelt de bel nog even door. Daarvoor is nodig dat de batterij steeds aangesloten blijft aan de electronica, en het constante piepkleine stroompje trekt het 9V blokje in ruim een jaar leeg!
Conclusie: beltrafo weg is een goed idee, maar niet elke batterijbel is een even goeie vervanging.


3. De Grundig 225.
Ik heb gemerkt dat Grundig radio's vaak een hoger vampiergebruik hebben (1,5 tot 2,8W) dan Philips radios (0,4 tot 1,2W). Helaas, de radio met bijna hoogste vampiergebruik is de Grundig Concert Boy 225, met verbruik 2,4W (5 euro per jaar, heeft 30 jaar bij mijn familie aangesloten gestaan!) Helaas speelt juist deze radio ook het slechtst op de SMPS van 9V die ik als alternatief gebruik. Tussen de stations gepiep, bij zwakke stations gekraak en bij sterke stations soms verstemmen.
Conclusie: Philips radio's zijn beter te verzuinigen dan Grundigs, en de Grundig gaat op de plank met ongebruikte radio's.


4. Een SMPS vampier.
De meeste SMPS die ik uit China krijg hebben een nulverbruik van 0,2W of minder. Spec is 150mW. Heel onverwacht zat er eentje bij met een nullastverbruik van 0,7W... Geen idee hoe die zo kan afwijken van z'n verder identieke collega-SMPSs. Maar bruikbaar is deze natuurlijk niet als power supply! Per jaar slobbert hij namelijk een euro extra stroom op, terwijl ik voor 2 euro een volgende SMPS heb.
Dus deze gebruik ik voor tests op de werkbank maar niet om continu aangesloten te laten.
Een SMPS ging na twee weken zonder verdere mededelingen defect, kwam geen electron meer uit, helaas twee euro in mindering te brengen op mijn besparing.


5. "Schijn een lichie op mij", nee niet doen!
Sommige SMPS hebben heel onverwacht een LEDje ingebouwd. [image]Gezellig gezicht, maar zorgt wel voor zo'n 0,3 tot 0,4W extra continuverbruik! Openschroeven en weerstandje lossolderen werkt prima (R7 linksonderaan), goed opletten wat je bestelt nog beter!
Geschikte SMPS voedingen worden in China aangeboden als "Arduino voeding", deze zijn 9V, meestal ongeveer 1A, en hebben een 5,5x2,1 stekkertje met plus op de middenpin. 9V kun je als universele radiovoeding zien, want ook 6V-radio's hebben vaak een netvoeding die 9 of 10V afgeeft.

6. Bench Keukenradiokloktimer.
We hebben een hartstikke leuk radiootje in de keuken, een plat model waarvan je de bovenkant vastschroeft aan de onderkant van je keukenkastje, heel practisch! Deze willen we dus niet kwijt, wel heeft deze een vampiergebruik van 2W terwijl we de klokfunctie niet gebruiken.
De voedingstrafo heeft twee secundaire wikkelingen en op de print wordt dit gelijkgericht tot 5V en 9V voedingen. Waarom onafhankelijke voedingen? Misschien wordt 50Hz gebruikt voor de kloktijdaansturing? Of processor versus radiovoeding? Ik heb twee van deze klokken, een zwarte om te experimenteren en een witte die echt in de keuken hangt. Kijk hier is de print:

[image]

Je ziet linksboven de gele draden aangesloten bij ACY en ACY' en onderaan de witte op ACW' en ACW. Bij geel zit een 78L09 en bij wit een 78L05. En ik heb nog niet uitgezocht of de twee voedingen een gemeenschappelijke massa hebben, of ik het kan vervangen door eentje met een aftakking en of het slechter gaat werken als ik de trafo vervang door een SMPS (of 2).

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door Peter1952 @, Almere, 08-05-2019, 21:25 (2030 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Heb je je wel eens afgevraagd hoe onveilig die goedkope Chinese voedinkjes zijn?
Kijk maar eens op YouTube. Veel van die dingen hebben een zielig trafo’tje met veel te lage isolatiewaarde en een te kleine kruipweg tussen het secundaire en het primaire gedeelte.
Ik zou mijn schakelingen niet graag toevertrouwen aan het afgebeelde exemplaar. En zo te zien is die secundair niet eens gestabiliseerd.
Besparen is leuk, maar het moet wel veilig blijven.
En als ik zo naar de besparingen kijk, dan denk ik: Waar zijn we nou in hemelsnaam mee bezig?

Groeten,
Peter

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door Arjan Havelaar @, 08-05-2019, 21:32 (2030 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Hallo Gerard,

Al googelend vond ik nog een leuke oplossing voor jou beltrafo.
Hierbij de link: http://www.olino.org/blog/nl/articles/2009/08/31/de-standaard-deurbel-en-zijn-verspilling/

Met vriendelijke groet,

Arjan

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door gert van wee @, Achterveld, 08-05-2019, 22:11 (2030 dagen geleden) @ Arjan Havelaar

Hallo,

deze schakeling is in principe gevaarlijk omdat de drukknop niet geisoleerd is van het lichtnet, c.q. de drukschakelaar is een laagspanningscomponent met te weinig scheiding..!

met vriendelijke groet,
Gert

--
gert<punt>van<punt>wee<at>hccnet.nl

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 08-05-2019, 23:01 (2030 dagen geleden) @ gert van wee

Indien correct opgebouwd is er voldoende scheiding. Je wilt in principe nog wat verder gaan dan "gewoon dubbelgeïsoleerd" maar dat is zonder meer mogelijk.

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door gert van wee @, Achterveld, 08-05-2019, 23:16 (2030 dagen geleden) @ Maarten Bakker

hallo Maarten,

de scheiding zit in de laagspannings drukknop. die is mij inziens hiervoor niet geschikt.

iets vocht erbij en at vervuiling en er ontstaat een gevaarlijke situatie.

een andere drukschakelaar kiezen of simpelweg de schakeling ongewijzigd laten.

met vriendelijke groet,
Gert

--
gert<punt>van<punt>wee<at>hccnet.nl

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 09-05-2019, 12:10 (2029 dagen geleden) @ gert van wee
Gewijzigd door Maarten Bakker, 09-05-2019, 12:13

De scheiding zit in de Y-condensatoren, die daarvoor gemaakt zijn. Let wel, je moet dus geen 400V condensatoren gebruiken maar echte Y-condensatoren.

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door Arjan Havelaar @, 08-05-2019, 22:56 (2030 dagen geleden) @ Arjan Havelaar

Ik heb nog een verbeterde versie van de schakeling gevonden, door dezelfde persoon gemaakt, alleen op een andere (nieuwere) website. Stond ik de reacties onder het artikel op olino.org.

Hier is de verbeterde schakeling te vinden: https://jorisbr.home.xs4all.nl/deurbel/

Met vriendelijke groet,

Arjan

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 08-05-2019, 22:26 (2030 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Maarten Bakker, 08-05-2019, 23:00

Voor 2) staat er een mooi schema op olino.org dat gewoon gebruik maakt van de beltrafo. Wel netgekoppeld, maar dat is een kwestie van veilig (in)bouwen. EDIT: ik zie dat Arjan dat ook al gelinkt heeft. Let op dat de onderdelen niet allemaal helemaal goed gespecificeerd zijn, maar ik heb daar ooit in de reacties al eens wat bijgeschreven.

De andere variant gebruikt domweg een ringkerntrafo. Die hebben ook veel minder verbruik onder nullast.

Het bij 5) getoonde voedinkje ziet er voor een Chinees type relatief veilig uit, maar de onderzijde van de print kan daar eventueel nog verandering in brengen, net als de opdruk van wat voor en Y-condensator door moet gaan. De isolatiesterkte van het trafo'tje blijft natuurlijk een mysterie.

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door kris ⌂ @, Gent, België, 09-05-2019, 07:46 (2030 dagen geleden) @ Gerard in Zeist


3. De Grundig 225.
Ik heb gemerkt dat Grundig radio's vaak een hoger vampiergebruik hebben (1,5 tot 2,8W) dan Philips radios (0,4 tot 1,2W).

Het was me vroeger ook al opgevallen dat Philips radio's heel zuinig waren, zowel op batterijen als het net. Dacht altijd dat dit met hun land van herkomst te maken had.:-D

de C core trafo doet het daarbij veel beter dan de M cores.

Anderzijds hebben Duitse radio's over het algemeen meer output power.

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door soundman2 @, Wouw, 09-05-2019, 11:04 (2029 dagen geleden) @ kris
Gewijzigd door soundman2, 09-05-2019, 11:06


3. De Grundig 225.
Ik heb gemerkt dat Grundig radio's vaak een hoger vampiergebruik hebben (1,5 tot 2,8W) dan Philips radios (0,4 tot 1,2W).


Het was me vroeger ook al opgevallen dat Philips radio's heel zuinig waren, zowel op batterijen als het net. Dacht altijd dat dit met hun land van herkomst te maken had.:-D

de C core trafo doet het daarbij veel beter dan de M cores.

Anderzijds hebben Duitse radio's over het algemeen meer output power.

Philips heeft zelfs draagbare radio's verkocht met een zgn "ECODYNE"schakeling. De bias voor de transistoren werd verzorgd door een extra 1,5 volt penlight batterijtje, dat heel lang mee ging doordat de weerstandsdelers konden vervallen.
Het batterijtje ging zolang mee, dat het soms totaal vergeten werd. Als de "hoofd" batterijen dan een keer leeg waren, of het biasbatterijtje leeg was, leverde het plaatsen van nieuwe hoofdbatterijen niet het gewenste resultaat op. Waarschijnlijk zijn veel van die toestellen ten onrechte afgedankt. De ecodyne schakeling is later nooit meer toegepast.
Je zou achteraf de vraag kunnen stellen wat beter was geweest voor het milieu.

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door franc @, Loosbroek, 11-05-2019, 06:45 (2028 dagen geleden) @ soundman2

Als we het toch over zuinigheidswonders hebben, er was ook een heel platte philips portable, ik meen 22RL280 of 281.
Die had 2 luidsprekertjes, en die kon je in serie zetten of parallel dacht ik, een soort “eco” stand.
Dat was tevens ook het meest fragiele radiootje die ik ooit in handen heb gehad.
Als je het kastje opende dmv afhalen afstemschaal viel de hele radio uiteen, er kwam geen schroef aan te pas.

Groet Frank

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door franshack @, Hengelo ov, 10-05-2019, 17:28 (2028 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Ik zag de maximale besparing in een warm land,
daar stond een bordje voor een kunuku-huisje met de tekst

...HIER GILLEN....

--
The boldness of ignorance:
'I have split atoms, but no energy was released'.
Tesla

Stroombesparen: Bloopers en mislukkingen

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 11-05-2019, 02:23 (2028 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

Mechanische trek bel,
of zo'n mechanische bel drukker.

Klopper aan de deur hangen.

Als je doet, dan helemaal spanningsloos.

En belangrijker, gaat ruim 100 jaar mee.

powered by my little forum