KSB klok (Toestel of techniek)

door Hans van Kampen @, Voorhout, 16-11-2010, 16:38 (4918 dagen geleden)

Hallo forumlezers,

De winter staat weer voor de deur en vaak is het de tijd om in de avonden met iets bezig te zijn en zo ben ik van plan om eens een KSB klok te gaan bouwen zoals ik hem noem beter bekend als een oscilloscoopklok.

Googel niet op KSB klok want je krijgt keukenblenders, kandelaars, portretten etc. tot kinderzitjes aan toe ( wie kent dat niet???? ) maar ik noem het een KathodeStraalBuis klok omdat het per definitie geen oscilloscoop wordt.

[image]

Vele van ons hebben al eens zo iets gezien op een van de beurzen die worden gehouden voor zendamateurs en als je eens googeld op oscilloscoopclock en vervolgens boven in het scherm op afbeelding zie je de fraaiste creaties.

Op een scoop is het heel leuk voor op de werkbank als de scoop buiten gebruik is maar ontzettend leuk als je iets maakt met een KSB mooi zichtbaar in/op een console o.i.d. en in de woonkamer opstelt.

Geheid dat de visite er over begint van: Wat heb je daar nou ? Ja, ik zie dat het een klok is maarre! Krijgt een gesprek ineens een andere wending.

[image]

Ik heb al enige tijd een mooie KSB liggen en tijdens de laatste AMRATO beurs in Apeldoorn maar eens een printje gekocht die volgens de laatste SMD techniek op de X en Y ingang van een scoop een mooie klok weergeeft.

De kennis is bij mij niet aanwezig een PIC controller te programmeren en aanverwante componenten er bij te verzinnen dus mensen zoals ik zijn altijd aangewezen op bouwkits of in mijn geval nu dit kant en klare printje.

Voor de woonkamer wil ik dus iets leuks gaan bouwen met deze boven afgebeelde kathodestraalbuis, het schermpje heeft een diameter van 7 cm.

Ik heb de buisgegevens dus naast de klokprint zal de nodige elektronica om de hoek komen kijken voor de aansturing van de KSB met X en Y ingang waarop het klokprintje wordt aangesloten.

Als iemand tips heeft (schema als voorbeeld) altijd welkom maar krijg al hulp van een kennis zelfbouwende radio zend amateur tevens gepensioneerd tv. Monteur.

Mijn vraag is: Heeft iemand als eens zo iets gemaakt of is van plan om zo’n klok eens te gaan bouwen ?

;-)
Hans

--
Hans van Kampen


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum