analoge multimeter met meetfout (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 04-12-2010, 15:50 (4906 dagen geleden) @ rudy wouters
Gewijzigd door soundman2, 04-12-2010, 15:54

Een variac gebruiken als middel om meters te vergelijken is evenals bij netspanning niet altijd zonder problemen. De spanning die uit een variac komt is wel wisselspanning, maar vaak zijn de toppen van die spanning flink afgeplat. Hetzelfde komt ook voor bij het lichtnet.
Er zijn veel manieren om wisselspanning te meten.

RMS waarde , deze geeft als het ware de inhoud of wel de oppervlakte van de grafische waarde aan, onafhankelijk van de golfvorm. De meter meet dus bij een kanteelspanning van bijvoorbeeld 100 volt dezelfde waarde als een sinusspanning van 100 volt. Vroeger werd zo'n meting wel uitgevoerd met een hittedraadmeter.

Topwaardemeting. De meter meet de toppen van de spanning en de schaal wordt daarop geijkt. Het is duidelijk dat bij afgeplatte toppen of een kanteelspanning, heel andere waarden gemeten worden.

Gemiddelde waarde meting. Dat is een meting over wat langere tijd en die kan weer een andere waarde geven.
Het is dus belangrijk om te weten wat je meet en dan ook nog hoe je meetinstrument meet.
Je zou een proefje kunnen doen met een toongenerator. die dingen geven meestal een goede sinusspanning af. Let wel op de frequentie van 50 HZ. Niet alle meters zijn frequentieonafhankelijk, hetgeen ook weer tot meetfouten leidt.


Dan is er nog de inwendige weerstand van de meter. Bij een variac zal het wel loslopen, maar in hoogohmige circuits maakt het veel uit of de meter een vaste ingangsweerstand heeft, waarmee je een constante afwijking hebt, of dat de inwendige weerstand varieert met de bereiksinstelling. Het kan dan zomaar zijn dat je op de schaal van 10 volt een heel andere waarde meet dan op de schaal van 100 volt.
Meten lijkt eenvoudig, maar houdt rekening met het volgende:
"Meten is weten als je weet wat en hoe je meet".


Henk Roovers


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum