lamp in serie met ??? (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 14-02-2020, 11:26 (1745 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door soundman2, 14-02-2020, 12:15

Wat jij beschrijft heeft te maken met de crest factor, die tegenwoordig gebruikt wordt bij het ontwerpen van versterkers, ook wel het IEC vermogen. Men gaat er vanuit dat een gemiddeld audiosignaal slechts ca 1/8 deel is van het maximum vermogen. Koeling en trafo's zijn daar op aangepast. Draai je nu constant op hoog vermogen, vaak nog in vervorming of compacte muziek zoals metal, dan zal de afgegeven energie gemiddeld veel hoger zijn en dan gaat een versterker door zijn knieën. Uitsturen met een toongenerator houden ze zo'n 10 minuten vol en als er dan geen beveiliging ingrijpt, is het exit. Consumenten versterkers en luidsprekers zijn er gauw klaar mee. Ook pro versterkers krijgen er meer en meer last van.
Vroeger had ik Philips versterkers LBB1106, 250 watt RMS. Die konden gewoon een sinussignaal afleveren gedurende 100% van de tijd. De latere opvolgers SQ45 waren 400 watt RMS en wogen een stuk minder. Deze kun je slechts gedurende een korte tijd vol uitsturen met een sinustoon. Door het oplopen van de temperatuur, zorgt een schakeling er voor dat het ingangssignaal gereduceerd wordt tot een veilige waarde. Zou dat niet gebeuren, dan legt de voedingstrafo het loodje. Een trafo kan best gedurende korte tijd het dubbele vermogen leveren als waar hij voor gemaakt is. Houdt dat te lang aan, dan zal hij verbranden. Ook de koeling van de eindtrap houdt het niet meer bij.
Menig consumentenversterker heeft zijn Waterloo gevonden op een feestje, inclusief de luidsprekers.
De basluidsprekers zijn te slap en de tweeters overlijden door te veel hoog dat ontstaat bij clipping (blokgolven zijn eer schadelijk voor luidsprekers).


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum