10 Transistor Hifi portable - geen ontvangst (Toestel of techniek)

door petrus bitbyter @, Rotterdam, 05-02-2011, 19:40 (4841 dagen geleden) @ Laurens

Een goed gedocumenteerde transistor radio. Dat is mooi.

Kijken we eerst even naar de gelijkspanningen van de HF-torren. De basisspanning is belangrijk maar nog belangrijker is de basis-emitterspanning. Die moet bij deze germaniumtransistors ongeveer 0,2V zijn. Uiteraard moet dan de emitterspanning die 0,2V lager zijn dan de basisspanning. Ook de collectorspanningen zijn van belang. Deze moeten meetbaar onder de batterijspanning liggen en zijn gelijk. Het verschil staat over het weerstandje rechtsboven in het schema dat in de voedingsleiding zit.

Als je met een meetzender voor de detector een signaal injecteerd, is het geluid afhankelijk van de frequentie. Dat kan wel kloppen want die detector hangt aan een middenfrequent die is afgestemd op 455kHz. Bij die frequentie moet het meetresultaat goed zijn. Hetzelfde geldt voor de bases van de middenfrequent-transistors. Ook vanaf de basis van de mixer, T1, moet de 455kHz er nog doorkomen. Zorg er wel voor het signaalniveau te verlagen om oversturing te voorkomen.

Om dezelfde reden is het meestal praktischer de meetzender niet direct aan de antenne te koppelen. Een paar wikkelingen om de ferrietantenne doen het beter. Uiteraard moet je dan over de hele middengolf af kunnen stemmen.

petrus bitbyter


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum