Kuba converter. UHF geeft slecht beeld. (Toestel of techniek)

door a.vankan, 10-03-2011, 23:43 (4805 dagen geleden) @ henk43
Gewijzigd door a.vankan, 11-03-2011, 00:02

Bedankt voor de reacties!

Heb er te weinig kennis van en literatuur over dit ding is niet 123 zo gemakkelijk te vinden. De opmerking "gedraaid om hem wat gevoeliger te krijgen" heeft me aan het zoeken gezet in het apparaat. Niet bepaald deskundig van mij maar ik zag 7 schroeven in keramische potjes zitten, daar heb ik eens aan gedraaid.

In eerste instantie werd het beeld er bepaald niet beter van maar duidelijk was dat daarmee wel iets af te regelen viel. Soms werd het wat beter soms weer niet. Uiteindelijk bleef het zoals het was of erger. Had het na een tijdje opgegeven en ding uit gezet. Geen zin meer in. Later weer eens aangezet om nog een poging te wagen en toen bleek de storing die er eerst was, plots weg te zijn. Geen idee hoe het zo gekomen is. Ik heb nu aanvaardbaar (bij enkele zenders aan de randen van de tuner is het nog met wat stippels en grofkorrelig) beeld met het kastje. Al kan het uiteraard wel nog wat beter maar ik blijf er nu maar van af tot ik precies weet hoe het werkt.[image] Mijn conclusie is dat zo op het eerste gezicht niets kapot is en het een kwestie van afregelen is. Alleen hoe precies weet ik niet.

Kan best zijn dat ik zenders buiten het bereik van de tuner gedraaid heb door mijn gedraai maar ja, dat moet ik nog maar eens uitzoeken als ik literatuur en een schema heb, en eventueel de juiste meetapperatuur. Mischien dat ik het dan nog beter afgesteld kan krijgen. Maar dat is iets voor de lange termijn.

Ware het niet dat zich incidenteel nu weer het volgende probleem nu voordoet. [image]Er komt soms een iets donkerder horizontale balk door het beeld drijven die soms van boven naar beneden beweegt en soms van beneden naar boven. Het zal in het UHF kastje moeten zitten want op de VHF kanalen is het niet te zien. In het beeldfoutenvademecum kan ik het niet vinden.

Als iemand titels weet van boeken waar de werking van een converter in beschreven staat, zou ik graag die titels horen.

Groeten Arnaud

PS: nee ik heb niemand in de familie die Rogier heet


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum