Reparatieverslag N4520 (Toestel of techniek)

door Tipo4 ⌂ @, Den Bommel, 31-05-2021, 21:16 (1271 dagen geleden)
Gewijzigd door Tipo4, 31-05-2021, 21:18

Een tijdje terug via het genereuze aanbod van Henk Doeve een mooi N4520 project kunnen bemachtigen: http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?id=61849

In eerste instantie heb ik hem visueel geïnspecteerd en het ergste vuil van de printen afgehaald.
Daarna durfde ik het wel aan om hem eerst met een gloeilamp en daarna alleen op de variac te starten.

De loopwerkfuncties deden het in de basis en de versterker gaf het geluid ook door van de line-in aan de koptelefoon uitgang. Dat klonk best goed met hoogstens her en der een kraakje van potmeters.
Afspelen was echter van een geheel ander laken een pak: Een oorverdovende brom.
Daarop ben ik vanaf de voeding naar ‘voren’ gaan meten en gigantisch de mist in gegaan.

Van een deel van de voltages klopte niets maar eigenlijk direct na de zekering al. Evengoed zaten er een paar behoorlijk verlopen mini axiaaltjes verder in de voedingslijn en die sowieso maar vervangen maar de spanning bleef vreemd laag. Blijk dit één van de eigenaardigheden van de N4520: wanneer de 2A zekering eruit ligt blijft het apparaat grotendeels functioneel en blijft er zelfs spanning, zij het te laag, op de circuits achter de zekering staan! Die 2A zekering zag er trouwens nog volledig intact uit maar mat toch oneindig, weer iets geleerd, dat kan dus ook. Er zat zeker geen sluiting in het circuit erachter. Zekering maar even tijdelijk door een 2,5A exemplaar vervangen en weer de gloeilamp ertussen maar niets aan de hand: Brom weg en spelen.

Met de electronica van de recorder was er verder eigenlijk helemaal niet zo veel mis maar het geluid klonk in eerste instantie vreselijk dof. Na het volledige taperecorder wellness pakket op de afspeelkop los gelaten te hebben (heel veel poetsen met IPA, krabben met luciferhoutjes en polijsten van de kop) had ik weer redelijk veel hoog in het geluid. Wat verschil tussen links en rechts dat ik met wat voorzichtig herafstellen van de kopneiging wat heb kunnen terugdraaien.
Het tellerdisplay had in eerste instantie erg weinig licht en ook hier een verlopen axiale elco op het voedingslijntje. Na vervangen was het display geheel donker, hmm dat was nou niet echt de bedoeling. Evengoed was ook hier het echte probleem eigenlijk heel onschuldig van aard: het voedingsdraadje van de display print was waarschijnlijk al die tijd op nog maar een paar adertjes blijven zitten maar lag nu helemaal los van de print. Strippen, opnieuw solderen en een hele rij groenblauwe nullen was weer van de partij.
Verder moest het apparaat ook weer een beetje ‘wakker’ worden, de bandspanningsregeling was in eerste instantie wat wispelturig, de snelheid had in het begin af en toe een dipje en de automatische afslag kwam wel erg laat in maar die klachten zijn eigenlijk tijdens het testen uit zichzelf weer weggegaan. In de tussentijd heb ik ook de schakelaars en potmeters waar mogelijk een voorzichtige behandeling met tunerspray gegeven.
Met één schakelaar was er echter niets meer te beginnen: de netschakelaar, een andere typsiche N4520 kwaal. Eerst zat hij ramvast in de ON positie, toen ik dat los had vergrendelde de schakelaar niet meer.

Met een universele vervanger en het overzetten van het montagebeugeltje heb ik dat weer kunnen verhelpen. Helemaal happy met de passing ben ik echter ook weer niet, misschien ga ik toch nog eens achter de originele Petrick aan. Voor de zekering heb ik inmiddels de goede waarde kunnen plaatsen in ieder geval.
Wat nu vooral nog resteert is dat ik nog eens de buitenzijde onder handen neem, er is nog wel wat hardnekkige nicotine aanslag en ik moet nog eens achter een deksel voor de koppenbrug aan. En dan de afregeling. Gelukkig heeft een goede vriend van me ook een N4520 en het idee is om daar een goede testtape mee op te nemen om op basis van die opname mijn N4520 de laatste finetuning te geven, de eigen opnames hebben nu nog te weinig hoog sowieso. Maar overall is dit nog een prima bandrecorder!

Nog wat plaatjes bij het praatje:
[image]
[image][image][image]


Al met al blij met deze mooie machine en Henk nogmaals bedankt voor je aanbod en mooie rondleiding ook in je technische domein.

--
Elwin de Jong

Reparatieverslag N4520

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 31-05-2021, 22:42 (1271 dagen geleden) @ Tipo4

Mooi verslag en met goed resultaat.

Vaak zeg ik, ook met buizen apparatuur, eerst eens even goed wakker maken
voor je aan van alles begint te repareren.

Ook bij jouw is dat op punten gebleken.

Het ontbreken van hoog kán nog te maken hebben met de BIAS.
Hoewel voor dat je gaat regelen eerst de voortrappen goed nazien.
Simpel toongenerator er op zetten en de demping in hoog of algehele
lineariteit nazien.

Ken even schema niet van de 4520 maar bv de 4504 staat keurig in beschreven hoe te controleren.
Principe van afregelen is bij alle recorders identiek.

Verstellen van de koppen probeer dat te doen met officieel voor bespeelde band.
Dan weet je dat je heel dicht in de buurt zit van zoals het hoort.
Bv een koop band van een of ander.
Ze zijn schaars ik heb er zelf ook maar een enkele voorbespeelde koop band en
deze gebruik ik voor dergelijke afstellingen.

Anders grote kans dat je met fouten van ander bezig bent.

Uiteraard is de aandrukrol 1e verdachte bij alle vormen van problemen.
Het minste foutje en die tape rolt naar boven of onder en daar gaan je tonen.

Heel vaak met katoenen theedoek en wat remreiniger krijg ik 9 van de 10 keer
die rollen weer goed.

Vaak zie je ook een glanslaag op dat rubber zitten.
Ik wrijf net zo lang tot de rol mooi egaal dof en ruw is.
De rol wordt mechanisch zo hard tegen de toonas gedrukt dat enig afwijking door dit
reinigen wordt opgevangen.
Mits je uiteraard niet kwartier op 1 plekje blijft wrijven.
Zo egaal mogelijk behandelen, grote kans op succes.

Reparatieverslag N4520

door Tipo4 ⌂ @, Den Bommel, 01-06-2021, 23:21 (1270 dagen geleden) @ Maurice

Bedankt voor de feedback Maurice.

Ik had het niet vermeld maar ik had de drukrol ook onder handen genomen. Hij was nog niet keihard en glom maar een beetje maar heb er toch even een schuurpapiertje uit de bandenplak set (dat heeft precies de goede ruwheid) tegenaan gehad om dat in ieder geval weer goed te hebben, net zoals een grondige reiniging en licht polijsten van de toonas, eigenlijk een beetje mijn standaardprocedure als ik een bandrecorder (video idem dito) onder handen neem.

Een goede inregeltape zou natuurlijk ideaal zijn maar dat is dunbezaaid en vaak ook kostbaar spul. Maar met een goede 'mastermachine' en toongenerator (en een stuk witte ruis en roze ruis, ik vind het altijd prettig om behalve puur op meetinstrumenten ook mijn gehoor af en toe ter beoordeling in te zetten) moet ik een eind kunnen komen. Ik heb zelf ook nog wel een Sony TC-378 als 'moderne' bandrecorder staan maar die staat naar mijn gehoor toch net niet strak genoeg en lijkt ook wat verschil tussen het linker en rechter kanaal te hebben. Ik heb nu met een veelvoud aan banden afkomstig van verschillende recorders de ergste afwijking kunnen terugregelen dus de afspeelkop staat grofweg wel ok (ik hoor zelfs op 9,5cm/s al wat bandruis en in de verte wat lichte overspraak, dat schijnt bij een gevoelige jongen als de N4520 ook niet helemaal te onderdrukken te zijn) maar het moet wel beter kunnen.

De biasregeling (dat is een hele mooie feature van de N4520, die is continu) geeft effect maar inderdaad nog wel iets om na te lopen als de afspeelkop zeker weten goed staat. Tenminste kan ik met de scoop frequentie en amplitude in beeld krijgen. Bij de N4520 kan je opname en afspeelkop qua stekkers op de audiobak met elkaar wisselen en zo controleren wat de opnamekop nog doet en dat klonk niet superslecht maar ook zeker niet perfect. Ik heb het idee dat de opnamekop, net als de weergavekop, in de loop der jaren een beetje is gaan 'hangen'. Of er is extern geweld geweest, dat zou dan weer de reden kunnen zijn van de afgebroken kopdeksel :-)

Sowieso, als iemand nog een gaaf N4520 koppendeksel over heeft dan hou ik me van harte aanbevolen.

--
Elwin de Jong

Reparatieverslag N4520

door Marotick ⌂ @, Huizen, 04-06-2021, 19:49 (1267 dagen geleden) @ Tipo4

Ja dat zijn de betere klussen.
Ik zou uiterst voorzichtig zijn met de koppen.
Ik kom ook wel eens een kop tegen die zo vervuilt is, een soort aanslag, dat niet schoon te poetsen is. Wat ik dan doe, ik draai gewoon een lange band meermaals af. Door de slijtage moet het vuil er a.h.w. er afgepolijst worden. Het is ook wel leuk om dat te beluisteren. Eerst een soort van middengolf kwaliteit en na een paar lange banden wordt het langzaam meer FM. Ondertussen na iedere band wel weer de koppen schoonmaken anders wordt het een soort van KG door de vervuiling.

Jack Marotick

powered by my little forum