Philips IC Radio (Toestel of techniek)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 30-08-2021, 00:45 (1185 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Maarten Bakker, 30-08-2021, 00:55

De twee begincijfers in deze typenummers duiden dacht ik het ontwikkelcentrum aan. In Nederland zie je vrij veel 22 types dus dat zal dan denk ik Eindhoven zijn? En 50 is dacht ik Philips Oostenrijk.. Heb ik dat goed?
(In oktober wil ik de LC-Kring over de 50IC361, Hurricane de Luxe laten gaan.)

Philips noemt dat bij mijn weten het coderingscentrum, en het heeft in principe met de commerciële ontwikkeling (verkooporganisatie) te maken, die vaak maar niet altijd overeenkomt met de locatie die het eigenlijke ontwerp verzorgde.

De getallen 01 t/m 37 zijn vrijwel helemaal alfabetisch uitgedeeld aan landen, zodat Austria 03 is. Op dit moment zijn de getallen t/m, meen ik, 44 in gebruik voor landgebonden coderingscentra.

Getallen van 50 en hoger, lijken altijd administratief (dus bij een specifieke verkoopafdeling of groep producten behorend) en niet landgebonden. Ik denk dat 50 en 90 ongeveer tegelijk zijn ontstaan in de late jaren '60 of vroege jaren '70. In de reeks die met 50 begint, ken ik alleen IC-portables. Mocht je er andere toestellen ontdekken, dan zou ik dat zeer interesant vinden. De reeks die met 90 begint, lijkt specifiek voor portables en later andere producten uit het verre Oosten bedoeld te zijn geweest. Zowel Singapore als Hong Kong vielen daar kennelijk onder, mogelijk met commerciële aansturing uit Eindhoven (dat zal wel in de biografie van Wisse Dekker te vinden zijn, ergens). Toen Singapore en Hong Kong een eigen nationale organisatie kregen, kregen ze de getallen 39 en 40 toebedeeld maar het kan best dat sommige verkoopsnummers of typenummers nog met 90 begonnen omdat die afdeling over het modelbeleid ging.

Ik meen dat de 50IC-toestelreeks een compleet Nederlands/Belgische ontwikkeling is. Ik vermoed productie voornamelijk in Eindhoven (serienummers met A), Leuven (serienummers met PL) en misschien ook nog wel in Tessenderlo (serienummers met TC). Op de printplaten staan dan 12NC's die beginnen met 3122. Ontwikkeling in Oostenrijk zou 12NC's geven die met 3103 beginnen, en serienummers die met WD beginnen.

P.S. In de vroege jaren '80 verschoof steeds meer bruingoed naar coderingscentrum 70, kennelijk de centrale verkoopafdeling in Eindhoven die het assortiment coordineerde. Nog steeds beginnen de commerciële 12NC's (verkoopsnummers die intern aan alle typenummers hangen) van alle ingekochte bruingoed (Philips produceert immers niets meer zelf) met 8670.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum