Nas offline halen. (Computertechniek)

door henk vdb @, Breda, 07-10-2021, 13:34 (925 dagen geleden) @ soundman2
Gewijzigd door henk vdb, 07-10-2021, 13:35

Hallo Henk,

ik weet niet wat die nas voor mogelijkheden heeft maar zal wel vergelijkbaar zijn met de Synology nas die ik heb.

Mijn insteek is als volgt:

*Ik gebruik geen apps op de nas zelf, enkel als netwerkopslag. Dat maakt ook dat je jezelf niet afhankelijk maakt van je huidige nas, is indien defect vrij eenvoudig te vervangen.

*Ik gebruik geen raid-combinaties maar maak af en toe back-ups op een externe schijf. Die externe schijf is bij normaal gebruik fysiek LOSGEKOPPELT, alleen tijdens back-up verbonden.

*Ik laat mijn computers NIET automatisch inloggen op de nas, ik moet dus handmatig inloggen indien ik gebruik wil maken van de bestanden op de nas. Vaak heb ik het helemaal niet nodig bij de nas te kunnen, en als ik er niet bijkan dan kan ransomware dat ook niet. Heb je continu verbinding dan is in geval je ransomware hebt je nas ook de klos. Raid met twee schijven helpt daar ook niet tegen.

*Je zou mappen die niet veranderen read-only kunnen maken voor een bepaald account. Je kan afhankelijk van wat je gaat doen zo verschillende accounts met verschillende rechten gebruiken.
Complex? Ach valt wel mee, als de boel in de soep draait heb je een veel groter probleem.


Wat ik altijd zeg als iemand mij zegt dat ie een nas aan gaat schaffen is dat een nas GEEN back-up is. Een nas is heel mooi voor centrale opslag op je netwerk, maar het is GEEN back-up!
Maak van database e.d. bestanden dus regelmatig back-ups op een fysiek LOS medium.

Hoop dat je hier wat aan hebt ter overweging...


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum