Mooi: De Philips AE3405 (Toestel of techniek)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 25-01-2022, 14:38 (1036 dagen geleden)
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 25-01-2022, 14:49

Gisteren was ik even bezig met een Philps AE3405, uitvoering /20 (dwz met Lange Golf, de /23 heeft Tropenband). Wat een ontzettend leuk en klein, maar ook ingenieus radiootje is dat toch! Zoals je ziet zit het verkoopstickertje met "12 band world receiver" er nog op.... zouden jullie dat er af halen?

[image]

Op het eerste gezicht ziet het er uit als een doorsnee multiband wereldontvanger zoals je ze in de jaren 80 en 90 veel zag, zoals bv de Philips D1875 of de D2825 die ik tegelijk in Veenendaal mocht ophalen. Kijk je verder dan verbaast het hoeveel radiotechniek Philips in dit kleine doosje (12cm is de breedte) heeft gepropt.

De AE3405 is namelijk een dubbelsuper (met eerste MF 4520kHz) en voor elke band is er een apart oscillatorspoeltje en antennespoeltje. Zoveel spoelen in zo'n klein doosje, dat moeten natuurlijk miniatuurtoko's zijn en die kun je onder de afstemschaal inderdaad zien zitten:

[image]

Verder dan dit heb ik de radio niet gedemonteerd, dat was niet nodig want ik moest alleen het beschermplaatje voor de afstemschaal vastplakken.
Deze radio is ook volledig analoog en opgebouwd met allemaal LC-kringen, er komt bijna geen kristal aan te pas. Alleen in de tweede MF (468kHz) en de FM lijn (10.7MHz) zitten kristalfilters. Zelfs de tweede oscillator is LC-gestuurd, misschien niet het allebeste idee gezien de stabiliteit.

Het ingebouwde speakertje is met 3cm klein te noemen en helaas is het geluid dat daar uit komt ook niet heel goed.

[image]

Sluit je een koptelefoon aan, dan word je getrakteerd op een fantastisch mooi geluid, zeker als je ook even de DBB (Dynamic Bass Boost) aanzet. Zo'n boosterprikje doet het voor je koptelefoon goed, maar het is niet slim om deze bij luidsprekerweergave aan te zetten omdat de minispeaker de bassen niet kan weergeven, maar het eindversterkertje wel z'n best doet om al die energie erin te pompen.

En als je de koptelefoon weer loshaalt, treedt een andere fantastische (maar onzichtbare) feature in werking. De koptelefoonaansluiting bevat twee schakelaartjes die de stereo eindversterker (in het IC BA5206 dat twee opamps heeft) omschakelt naar een brugversterker! Een schakelaartje verbindt de beide stereokanalen, de andere schakelt de rechterversterker (bovenste in schema) als inverse van de linker, en de plug is zo aangesloten dat het speakertje op de beide versterkeruitgangen komt. Zelfs met de relatief hoge speakerimpedantie (16 Ohm) peuter je dan toch nog 130mW uit de twee AA batterijtjes.

[image]

Hoe kun je dat narekenen? Voor gewone opamp-versterkers geldt de formule Pmax = V*V/8Z, waarin V de spanningszwaai is en Z de impedantie. Met 2 AA-batterijtjes heb je een spanning van 3V, maar de uitgang moet een beetje bij de onder- en bovenspanning vandaan blijven. Zeg dat je tussen 0,5 en 2,5 kunt varieren, dan heb je de V is dan 2V. Speakertje 16 Ohm, dus Pmax is 2*2/8/16 is net 30mW. Voor brugversterkers is Pmax = V*V/2Z (dus met een 2 ipv de 8), invullen geeft 125mW. De servicedoc specificeert een uitgangsvermogen van 130mW.

Heel leuk dingetje dat ze er nog bij gemaakt hebben is een mechanische band-indicator. Met de bandschakelaar beweegt een hefboompje mee dat precies boven de gekozen band een zichtbare kleurindicatie geeft, van MG/LG tot en met de negende KG-band. FM moet je kiezen door de radio met een andere knop aan te zetten, dat is dan weer een beetje onlogisch.

Nadelen oftewel beperkingen in het gebruik van de Philips AE3405zijn er natuurlijk ook te noemen. Met dit superkleine formaat, en omdat koptelefoon beter klinkt dan speaker, zou je deze natuurlijk graag als zakradio bij het wandelen willen gebruiken. Maar helaas, het koptelefoonsnoer werkt dan niet als antenne, en je kunt ook geen andere antenne (zoals een loop) aansluiten. Je moet dus je wandelingetje met uitgetrokken spriet maken.
Het afstemschaaltje is heel klein en er zitten 12 banden op, dus afstemmen is gepriegel en gaat niet heel nauwkeurig. Op de 49m zit de schaal er bv wel zo'n 30kHz naast. Tegenwoordig zou je zeggen, gooi die schaal eruit en een frequency counter erin, dat werkt tien keer zo makkelijk en honderd keer zo nauwkeurig, en je hebt ruimte over voor een speaker die mooier geluid geeft.

Er zitten ook geen voorkeuzes op, dus van zender wisselen betkent altijd weer aan het afstemknopje sjorren.

Ik heb een paar jaar geleden de /23 met Tropenband gehad, en verkocht, maar dat vond ik achteraf eigenlijk jammer. Dus erg blij met deze weer nu!

Mooi: De Philips AE3405

door Martijn @, Groningen, 25-01-2022, 23:26 (1035 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door Martijn, 25-01-2022, 23:49

Doet me een beetje denken aan de sony sw-7601. Wist niet dat Philips ook een dubbelsuper in deze vorm heeft gemaakt.

Mijn Sony is wat groter dan jouw Philips en heeft een heel goede geluidsweergave en een enorm laag batterijgebruik.
Hij werkt met kristallen voor elke kortegolfband en een brede 1e MF van 10,7MHz
Heb die al vele jaren in gebruik. De gelijkloop op de kortegolfbanden is niet geweldig zodat de gevoeligheid over de bandjes wat variëert. Verder nogal wat spurious signalen.

Link met uitgebreide beschrijving

[image]

Mooi: De Philips AE3405

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 29-01-2022, 09:06 (1032 dagen geleden) @ Martijn
Gewijzigd door Gerard in Zeist, 29-01-2022, 09:13

Doet me een beetje denken aan de sony sw-7601.
Mijn Sony is wat groter dan jouw Philips en heeft een heel goede geluidsweergave en een enorm laag batterijgebruik.

Het minieme formaat van de Philips is denk ik de grootste rem op geluidskwaliteit.

Hij werkt met kristallen voor elke kortegolfband en een brede 1e MF van 10,7MHz

Dat is ook een heel mooi systeem! Je weet dan in ieder geval zeker dat de eerste conversie heel precies gebeurt. Afstemmen binnen de band doe je dan met het varieren van de tweede oscillator. Het afstemmen gebeurt dan bij elke band op dezelfde frequentie, van 10,3 tot 11 MHz. De Barlow Wadley is een beetje vergelijkbaar, die heeft het hele HF bereik in stukjes van 1 MHz opgeknipt.

Gevolg van deze opzet is wel, dat elk golfbereik even “lang” is, dus evenveel kHz bestrijkt, bij de Sony ongeveer 650khz. Aan de gekleurde cijfers op de schaal zie je dat er voor diverse omroepbanden een stukje van de schaal overblijft dat buiten de band valt.
Voor liefhebbers van de 41m band is dat goed nieuws! Want die band is jaren terug verschoven van 7100-7300 naar 7200-7600 om de 40m amateurs meer ruimte te geven. Op veel oude portables (zo ook de Philips AE3405) kun je het bovenstuk niet ontvangen.

De gelijkloop op de kortegolfbanden is niet geweldig zodat de gevoeligheid over de bandjes wat variëert. Verder nogal wat spurious signalen.

Volgens het schema worden de antennekring en het 1e mf filter niet mee verstemd tijdens het afstemmen in de band. Je moet daar dus filters hebben die de hele band doorlaten. Nou zal dat voor een 10.7MHz filter nog wel redelijk goed lukken…. Maar wat doet het 6MHz filter op de 49m band? Dikke kans dat aan de uiteinden toch de gevoeligheid wat lager is. Sony heeft geprobeerd de banden midden in de schaal te leggen, maar voor de nieuwe 41m moet je toch de rand een beetje opzoeken.
De spooksignalen komen natuurlijk door het meermaals mixen van een brede band, als daar sterke signalen inzitten krijg je al gauw extra mengproducten (van derde orde).

Door de prettige geluidsweergave gebruik ik dit radio'tje nog geregeld

Kun je de stations die je hebben wilt goed vinden? Bv als je Een zwak station wilt horen op 7390kHz.

Mooi: De Philips AE3405

door A. Ouwehand @, Amersfoort, 26-01-2022, 16:11 (1035 dagen geleden) @ Gerard in Zeist
Gewijzigd door A. Ouwehand, 26-01-2022, 16:21

"Zoals je ziet zit het verkoopstickertje met "12 band world receiver" er nog op.... zouden jullie dat er af halen?"

Heel simpel antwoord van mij Gerard !

Nee !

--
A. Ouwehand
Tony Ouwehand

Mooi: De Philips AE3405

door Dave @, Omg. Leiden, 29-01-2022, 00:54 (1032 dagen geleden) @ Gerard in Zeist

> > Zoals je ziet zit het verkoopstickertje met "12 band world receiver" er nog op.... zouden jullie dat er af halen?

Ja, dat is een moeilijke keus Gerard!

Laten zitten is natuurlijk leuk, maar als de sticker er na enige jaren verfomfaaid uitziet en op de hoeken begint los te laten wil je hem er misschien toch afhalen. Dan zou het zomaar kunnen zijn dat het luidsprekerraster op de plaats waar de sticker gezeten heeft minder door het licht verkleurd is dan de rest en blijf je dus de contouren ervan zien.
Misschien is dat nu reeds het geval, dat hangt ervan af hoe lang het toestel in het licht gestaan of gelegen heeft...

Puntje optillen om te kijken is ook link want zal het dan weer goed plakken..? (-:

Denk er eerst maar goed over na. Het is soms fijner om zo'n toestel te ontvangen als de stickers er al af zijn gehaald, hoef je zelf niet meer te kiezen..! :-D

powered by my little forum