Wo 11 mei - LC-Kring (online): Philips BX645U (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 19-04-2022, 12:03 (731 dagen geleden)

Je bent uitgenodigd voor de Leren- en Contact-Kring van mei 2022, met als onderwerp het Philips radiotoestel BX645U (uit 1954). Heb je vragen over dit model, dan mag je die natuurlijk aan me sturen.

De LC-Kring is online, en gratis voor alle geïnteresseerden.
Hapjes en drankjes zelf bij de hand houden.
Wanneer precies? Woensdag 11 mei 2022 om 19.30.
Waar? Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's? https://www.dropbox.com/s/nop313tvmzh4pqf/PhBx645U.pptx?dl=1

De Philips BX645U:
Emigranten in 1954 boften maar met het uitgebreide aanbod van Philips aan Tropenradio's, waaronder deze prachtige Philips BX645U. En thuisblijvers trouwens ook: voor zover bekend had de dame die deze radio nieuw kocht, geen banden met tropenlanden of plannen om erheen te gaan.
De radio is een universeeltoestel (voor lichtnet met gelijk- of wisselspanning, 110V of 220V), heeft zeven U-buizen en zes golfbereiken (waaronder de tropenband, maar geen langegolf). De bediening is, door de grote schaal en de fijnafstemming, heel gemakkelijk en de klank is superb.
De lezing begint over het kortegolf-programma van Philips, welke alternatieven er waren voor de aanschaf van een BX645U, en de geschiedenis van dit toestel. Dan komt er enige uitleg over de techniek in het toestel (gloeiketen, preselectie, fijnafstemming, pickup-ingang, afstemoog). En het opknappen: condensators, lampjes en de aanpassing naar een netspanning van 230V, hoe moeilijk is dat? Bij het opknappen zijn er wat halfgeleiders in verwerkt en om FM te luisteren heb ik met halfgeleiders een bijpassend FM/Bluetooth/MP3-toestel gemaakt.
We gaan even luisteren naar de rijke klankweergave (MG en pickup), de ontvangst van 75m-zenders, en luisteren of er nog piraten in de buurt zijn.

Het gebruik van Jitsi:
Over het algemeen komen beeld en geluid goed over via Jitsi en is de lezing dan ook goed te volgen. Om geen last te hebben van een vastlopende diaserie, kun je de serie (kort!) vantevoren downloaden en deze op een aparte tablet of telefoon erbij houden. Je mag natuurlijk altijd vragen stellen of iets bijdragen, maar wil je verder je microfoon dempen om bijgeluiden te voorkomen? Ben je onzeker of alles werkt, kijk dan vantevoren even rond op het Jitsi-kanaal.

Wil je mails over de LC-Kring ontvangen? Meld je aan bij mij!
Gerard Tel.

Het Tropentoestel nagemaakt van halfgeleiders:

[image]

Het ouderwetse toestel dat nagebouwd is:

[image]


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum