Oplaadbare batterijen 9 en 1,2 Volt (Algemeen)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 31-05-2022, 12:27 (690 dagen geleden) @ kris

vergeet niet dat de opgegeven nominaalspanning per cel zijnde 1,2V de spanning is die ze afgeeft als ze bijna leeg is. aan de start is het +- 1,4 V.
8,4 volt nominaal is prima voor een 9V blokje.

Vergeet ook niet dat de inwendige weerstand van deze oplaadbare cellen erg laag is en van droge cellen significant.
Droge cellen hebben een nominale spanning van 1,5 volt per cel, maar bij enige veroudering, ontlading of belasting daalt de klemspanning al snel. Daarom was het bij Philips gebruikelijk dat batterij-apparaten moest kunnen werken op 70% van de batterijspanning. Voor D-buisjes betekent dat, dat ze goed gloeien op spanning vanaf ongeveer 1,05V, en dat een radiootje met 4 penlights, al werkt vanaf 4,2V. In de praktijk blijkt het vaak op nog lagere spanningen allemaal nog wat resultaat te produceren....
Bij de natte chemie in de oplaadbare cellen, is de inwendige weerstand heel laag, met andere woorden, als de cel op 1,3V staat, blijft die spanning vrijwel gelijk bij belasting. Het komt erop neer, dat apparatuur die ontworpen is voor 1,5V droge cellen, uitstekend functioneert op evenveel NiCd of NiMH cellen van 1,2V. Batterijradiootjes die op vier cellen werken, hebben genoeg aan de spanning uit een USB-opladertje. (En kunnen soms ook nog met de storing goed omgaan...)


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum