Leuke kringloop aanwinst (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem/Delft, 02-06-2022, 21:26 (693 dagen geleden) @ Hans van Kampen
Gewijzigd door Maarten Bakker, 02-06-2022, 21:35

Een deel van die gekleurde randjes krijg je al weg door aan de H-STAT te draaien, de horizontale statische convergentie. Op een studiomonitor kan dat misschien zelfs van buitenaf al, anders zit hij waarschijnlijk op de beeldbuisprintplaat en ziet er uit alsof het de G2 of focuspotmeter is.

Wat bij Sony ook nog wel eens gebeurt, is dat het afbuigjuk afzakt, dan krijg je problemen met de dynamische convergentie en de kleurzuiverheid.

P.S. De H-STAT is een soort overgebleven functie van de buis die men oorspronkelijk wilde maken. Men wilde het dradenraster opsplitsen in 2 afwisselende delen en met een hoogfrequent signaal aansturen om zo de straal op het allerlaatste moment op de juiste fosforstreep te laten vallen zodat ze met 1 enkele electronenstraal alle 3 de kleuren konden aanstralen. Dat kregen ze niet goed aan de praat, dus hebben ze daar uiteindelijk maar gewoon een spanningsdeler aangehangen om er een soort convergentierooster van te maken; dat scheelde weer een extra spoeltje of draairing om de hals van de buis. De H-STAT-potmeter zit in oude toestellen als een soort balansregelaar in de hoogspanningslijn en in moderne toestellen via een grote in de buis ingebouwde weerstand aan de 'koude kant' van de spanningsdeler.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum