Storing AM bij autoradio (Toestel of techniek)

door ruudam @, Utrecht, 12-07-2022, 14:27 (653 dagen geleden) @ Piet van der Pol

Dank voor alle reacties.

Nog wat aanvullende info.
Op de hoge frequenties van de MG was t lange tijd behoorlijk, zelfs helemaal storingsvrij. Met een filter in de voedingslijn. Vooral op 1584, mn oude zendfrequentie,
Ik gebruik de permanente plus, die gaat via het filter naar zowel permanente als "geschakelde" + van de radio, zodat ik kan luisteren als het contact uit staat.

De storing nam steeds meer toe, maar als ik de min van het filter, waar de C mee verbonden is, een tijdje - soms maar een paar uur - los had gelaten was de storing weer een tijd veel minder of zelfs weg, zeg boven ca 1400 kHz. Ik kon zelfs nog bij open terrein redelijk naar BBC R 4 op de LG 198 luisteren!
Maar nu maakt het geen verschil meer of ik de min van de C aansluit of niet, dus de C lijkt defect.

Het eenvoudigst lijkt dus het filter in de voedingslijn te vervangen, maar dan zoek ik een echt goede, liefst beter dan er nu inzit. Dus daar hoor ik graag concreet een suggestie voor.

Er zijn zaken die de AM ontvangst verbeteren.
Er zit een kleine spriet boven de voorruit op. Zet je die wat meer rechtop dan wordt het hoorbaar beter. Misschien kan ik er een langere spriet op zetten, zoals bij een XM.

Ik vergat de melden dat de ontvangst zeer goed is (SONY) als de motor uit staat. Ik kan dan de gekste dingen ontvangen, tot op de LG aan toe, bvb Ijsland op 189 en 207 in de avond.

Ja, ik ben een AM fan. Helaas is de MG kapot gemaakt door markt en overheid, zo mag er maar met 100 W PEP gezonden worden (in werkelijkheid gaat men tot 1 kW draaggolf !!) en is zgn hoogvermogen verboden. Dus er is maar weinig meer te horen.
In de USA leeft de AM nog wel, in grote steden als LA meer dan 30 zenders. Waaronder verdien stations zoals nieuws en sport en talk zenders. In Cincinnati is een zender op 700 kHz (WLW) al sinds mensenheugenis marktleider. OOk in Latijns Amerika, zoals Venezuela en Colombia, is de AM nog populair. (Maar weer niet op de Antillen, alles is daar FM met 20 zenders per eiland, Aruba en Curacao.)

Nogmaals dank en groet,
ruud
Stichting Middengolf


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum