Aansluiten MFB 541 aan versterker (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 01-08-2022, 19:13 (310 dagen geleden) @ francois129

Ik lees dat de voor te schakelen versterker 6 watt aan 4 Ohm levert. De uitgangsspanning is dan ca 5 Volt. Een MFB box zal aan een volt genoeg hebben. Je kunt dan gewoon een spanningsdeler maken voor elke LS uitgang, bestaande uit twee weerstanden in serie van bijv 3,9 K Ohm en 1 K Ohm. Aansluiten> Ronde stift van de ls steker>3K9>1 K> platte pen.
De mantel van de kabel naar MFB komt eveneens aan de platte pen. De signaalader komt aan het knooppunt van de twee weerstanden. Daar staat ca 1/5 van het luidsprekersignaal. De weerstand van 3K9 kun je naar behoeven vergroten of verkleinen om op de stuurversterker een prettige regeling te krijgen.

De winst om MFB toe te passen zit niet alleen in het twee of driewegsysteem, maar vooral in de woofer, waar een element op zit, zodat de tekortkomingen van de woofer meegenomen kunnen worden in de tegenkoppeling, waardoor de laagweergave ook bij kleine systemen beter wordt.

De MFB versterker kun je ook aansturen vanuit een hoofdtelefoon uitgang, maar meestal is dat alleen een weerstandje van pakweg 330 Ohm vanaf de luidspreker aansluiting. Daardoor werken zowel hoogohmige als laagohmige koptelefoons goed. Voor de tamelijk hoogohmige ingang van de MFD box is het signaal dan te groot en dien je als belasting een weerstandje aan te brengen zoeiets van 47 Ohm o.i.d.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum