TBA700 IC (Philips) omstreeks 1970 (Toestel of techniek)

door kris ⌂ @, Gent, België, 08-09-2022, 00:23 (18 dagen geleden)
Gewijzigd door kris, 08-09-2022, 01:00

beste forumgenoten,

kent iemand de geschiedenis van deze chip? Voor wie het IC niet kent, deze chip bevat mf versterkers voor FM/AM + een eindtrap en dateert van +- 1970. Kortom, eentje die vooruit was op zijn tijd. Vorige maand kon ik een 22RL425 radio kopen, waar deze chip inzit. (dank U Dave, voor het transport), dus kon ik eens aan de tand voelen hoe goed deze chip presteert.
Valt verbazingwekkend goed mee. Deze radio is zeker niet minder gevoelig dan een klassiek opgebouwde radio van die tijd ".met sommige early IC radio's valt het dik tegen, maar die TBA700 is prima en dat met een print die vooral leeg is :-)
Nu vind ik het vreemd dat Philips deze chip niet in meer modellen heeft toegepast en de hamvraag is dus waarom ? Er was waarschijnlijk een of ander probleem, dat tussen de plooien van de tijd is gevallen.. (te duur? ) Het heeft dan ook nog eens 10 jaar geduurd eer Philips met een soort opvolger kwam, de TDA7000, daar zat dan de ganse radio in (ok, enkel FM).. Zou het een verhaal zijn "we gaan eens tonen dat we het kunnen" en dan gedaan? dat kan allemaal, maar dan is het wat vreemd dat de radio niet vermeld "IC RADIO" wat in die tijd een slogan was voor dit soort hoogstandjes, net zoals "all transistor" tien jaar ervoor.
enfin, je voelt dat hier nog een verhaal achter zit, en misschien blijft het voor altijd een mysterie, tenzij??

groeten

Kris

ps : vergat nog te vermelden dat het eindtrapje wel snel aan het einde van zijn adem is. Moet het vermogen nog eens meten.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum