Omroepinstalatie van een tram of bus (Toestel of techniek)

door soundman2 @, Wouw, 11-09-2022, 19:58 (14 dagen geleden) @ Maurice
Gewijzigd door soundman2, 11-09-2022, 20:04

Een nettrafo zal er niet inzitten, er is immers geen netspanning. Ik zie op de foto"s wel twee trafo's. De grootste trafo zou de uitgang kunnen zijn van een transistor balansversterker. Zelf heb ik 12 volt transistorversterkertjes van ongeveer 40 watt en die uitgangstrafo's lijken net zo groot. Het hoeft niet direct een 100 volt systeem te zijn, maar kan ook gewoon een aanpastrafo zijn voor laagohmige luidsprekers. Met 10 luidsprekers van 8 Ohm zit je al aan minder dan 1 Ohm. Op die waarde kun je en transistorversterker niet bouwen zonder uitgangstransformator. De kleinere transformator kan een balans ingangstransformator zijn, die tot ver in de jaren 80 gebruikelijk was in transistorversterkers voor lage spanningen. Evengoed is het een smoorspoel in het voedingsfilter.
Met wat back engineering is daar allemaal wel achter te komen. Dit soort apparatuur is niet de meest ingewikkelde en meestal niet voorzien van uP's etc.
Volgens de aanduiding is het toestel voor 24 Volt DC, geen ongebruikelijke spanning aan boord van autobussen en vrachtwagens.
De Firma Uniton is nog steeds actief en bouwt moderne digitaalbestuurde versterkers voor vele doeleinden.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum