Advies gevraagd diode (Algemeen)

door M. van Dijk @, Moergestel, 03-12-2022, 02:01 (482 dagen geleden)

Dag heren,

Afgelopen zomer heb ik een defecte versterker/voedingsapparaat gekregen. Sinds gisteren staat hij op mijn werktafel en ben ik bezig geweest hem gereed te maken veilig in het stopcontact te kunnen prikken. Nu kwam ik dit tegen:

[image]

Toch wel jammer, alhoewel geen drama. Een avondje doorgehaald en een aantal kopjes koffie verder:

[image]

Het apparaat betreft een "Meratronik P334" van Poolse makelij. Ik ben op een flinke speurtocht gegaan naar de schema's van het apparaat. Na uren het internet af te struinen en een bak e-mails te sturen naar een aantal Poolse contacten, is mij drie keer dezelfde PDF toegestuurd...

[image]

Nou is het me gelukt van iedere verbrandde weestrand de waarde te achterhalen (sommige hebben de brand miraculeus overleefd, de draadgewonden weerstanden heb ik de lak van kunnen strippen, het aantal wikkelingen kunnen tellen en de weerstand per wikkeling gemeten/uitgerekend). Alleen de dader, de rood-omringde diode in het schema, was opgeblazen, door midden, verkoold, onherkenbaar. De schema's zijn redelijk, maar de scan is zodanig onleesbaar dat ik niet het typenummer kan achterhalen.

Het lijkt me in ieder geval geen zener-diode, gezien de de stroom niet in de sperrichting van de diode loopt... Het hoopje pixels aan de rechter kant van deze diode is een elco van 150uf. Ik denk dat het iets van een sperspanningsbeveiliging is... Het is de voeding van het regelcircuit, dus er lopen geen gigantische stromen doorheen.

Wat denken jullie? Zou ik hem vervangen met een 1N5408?

Met vriendelijke groeten,
Mareijn


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum