Potmeter gezocht Nordmende Mambo 1963 (Algemeen)

door Onno-I @, 28-12-2022, 21:23 (485 dagen geleden) @ RalphSmits
Gewijzigd door Onno-I, 28-12-2022, 21:42

De zwarte en rode draad komen beide van de batterij en gaan beide aan de achterzijde de potmeter in. Dat is dan plus en min? Ik begrijp de schakeling niet ? Er heeft een 'klik' in de volumeregeling gezeten (aan/uit schakeling). Als ik de draden zwart en rood doorverbing krijg ik toch sluiting ?

Meestal betekent zwart "- voeding" en rood "+ voeding". Verbinden is meestal kortsluiting, misschien is het hier anders. Goed dat je voorzichtig bent en ze niet zo maar wilt doorverbinden.
Ben weet/vermoedt dat de rode draad naar de + batterij gaat en de zwarte naar de massa van de radio. Er zou dan een andere draad aan de - van de batterij moeten zitten. Is dat gebaseerd op de documentatie van de radio?
Jij zegt dat rood en zwart beide naar de batterij gaan. Soms hebben radio's uit deze tijd 3 aansluitingen aan de batterijen en is een dubbele aan/uit schakelaar nodig.

Kun je een foto maken van de achterkant (de schakelaar) van de potmeter en print? En van de batterijhouder en de aansluitingen daarvan?
__EDIT__ Het antwoord van Peter geeft al meer informatie op basis van zijn exemplaar. Volg de draden en kijk of het echt zo zit.
__EDIT2__ Op Radiomuseum.org staan schema's van verschillende Mambo modellen. Die van 59, 60, 61, 62, 63 hebben een enkele aan/uit schakelaar. Op de foto's zie je een houder met 2 4,5V batterijen (op het schema staat "8,1V" bij de batterij, dat is dan weer gek) en wat rode en zwarte draden die uit zicht verdwijnen en bij de schakelaar achterop de potmeter komen.

mvg Onno


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum