VEF 206 repareren na verkeerd aansluiten voeding (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 01-01-2023, 14:59 (471 dagen geleden) @ ruudam
Gewijzigd door soundman2, 01-01-2023, 15:03

Passief in circuit meten levert zeker voor onervaren lieden meestal geen goede gegevens. Dan zou je alle transistoren eruit moeten solderen, met het risico, dat de germaniumtransistoren alsnog het leven laten, door bijvoorbeeld de hitte of het afbreken van een pootje.
ook in dit geval kan je gewoon repareren door te meten. Een veel te grote stroomopname kan wijzen naar een kortgesloten eindtrap. Dat is het enige deel in deze radio, dat zonder begrenzende weerstanden is aangesloten op de voedingsspanning. Je kunt bij een vermoeden eventueel een pootje van de serieschkeling lossolderen.
Trekt het toestel niet teveel stroom en kun je het gewoon onder spanning zetten, dan kun je gewoon uitzoeken waar het fout gaat. Met een meetzendertje en toongenerator, kun je stap voor stap het toestel doorlopen en je komt absoluut de fouten tegen.
Net als een net-toestel wat je met begrenzing op wil opstarten via een gloeilamp, kan dit uiteraard ook met een batterijtoestel. Een transistortoestel zal onder normale omstandigheden niet boven 100mA stroomopname komen. Sluit een lampje aan in serie met de batterij, iets van 12 volt 1 Watt en je hebt een prima stroombegrenzing waarbij je toch kunt meten. Heb je een labvoeding met instelbare stroombegrenzing dan is dat nog handiger. Defecte transistoren meet je er zo uit. Ook een sluiting in bijv een elco ergens kun je er uitmeten door de spanningsval over een printspoor te meten. Als je bij de bron begint, zal de spanningsval (in millivolt) steeds toenemen naarmate je de sluiting nadert. Heeft een spoor een vertakking, dan zal alleen het spoor dat de kortsluiting voedt spanningsval vertonen. Het is een werkbare methode, zonder dat je op tactische plaatsen sporen moet doorsnijden of veel onderdelen moet verwijderen.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum