Sitecom hard drive (Computertechniek)

door henk vdb @, Breda, 04-02-2023, 14:00 (441 dagen geleden) @ Bredero
Gewijzigd door henk vdb, 04-02-2023, 14:09

waarschijnlijk verouderde techniek.

Als het gaat om opslag voor back-up of gewoon voor onbepaalde tijd bewaren zou ik niet meer in USB2 investeren, veel te langzaam als je veel data moet overtanken. De meningen over "offline" opslag op SSD zijn nog verdeeld, SSD is meer bedoeld voor actief gebruik. Als er bij SSD datacorruptie optreedt dan is dat vaak niet herstelbaar, met soms geen enkele mogelijkheid om nog iets te redden. Bij een klassieke schijf zijn er nog allerlei mogelijkheden om data te proberen te redden.

Ik heb voor offline opslag 2 identieke USB3 externe schijven met dezelfde informatie en als ik merk dat een van de twee problemen begint te geven (is al eens gebeurd) dan koop ik twee nieuwe schijven, copieer van de nog goede schijf en gebruik de oude daarna niet meer voor belangrijke data. Als je data echt belangrijk is dan is dat een redelijk veilige methode. Laat offline data nooit langer aan je computer aangesloten dan strikt noodzakelijk is, en NOOIT beide schijven tegelijk!

In tegenstelling tot wat sommigen denken is een NAS GEEN back-up, als je computer overgenomen wordt door encryptie hackers dan nemen ze ook alle bestanden op je NAS waar je op dat moment toegang toe hebt mee. Vandaar ook nooit al je back-ups tegelijk toegankelijk hebben op je PC.

Dan het volledig wissen van een schijf: kan je eigenlijk maar op twee manieren doen:

1) De schijf fysiek zodanig kapot maken met grof geweld zodat deze nooit meer gebruikt kan worden.

2) Een speciaal programma gebruiken dat de schijf helemaal volschrijft (eerst alles deleten) met random data, liefst meer dan 1 keer herhalen als je echtzeker wil zijn dat er niets terug te halen is.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum