Philips Pionier 3 ontvangst verbeteren (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 09-05-2023, 15:09 (407 dagen geleden) @ FredDijksman

Met een simpele transistorradio heb ik genoeg zenders op de middengolf dus ik verwachtte wel iets op een kristalontvanger.

Dat is geen vergelijk. De pionier heeft maar een afgestemde kring, de antennespoel met varco.De selectiviteit is niet zo groot. Verder vindt er geen hoogfrequent versterking plaats. Het signaal dat ontvangen wordt, moet sterk zijn om de detector te overwinnen en moet het dan ook nog doen met een tamelijk ongevoelige LF versterker.
Een gewone transistorradio, kan een superreg zijn, maar meestal is het een superheterodyne.
Die heeft een antennekring als in de pionier, maar dat signaal wordt vermengd met een tweede frequentie, waardoor een signaal ontstaat dat altijd dezelfde frequentie heeft. Dat maakt het mogelijk om dat door een aantal vast ingestelde bandfilters te sturen en flink te versterken. De bandfiltrs (de MF versterker) laten maar een smal frequentie gebied door, iets van 9KHz, waardoor storing en zenders dicht bij de afgestemde zender niet aan de detector verschijnen.
Het signaal bij de detector is groot genoeg om een eenvoudige LF versterker te sturen.
Zoek eens een artikel op over een superheterodyne.
ook kan ik het boek van AISBERG "Zo werkt de radio" aanbevelen, het gaat weliswaar over radio's met buizen, maar het ontvangprincipe is gelijk.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum