Zonnepanelen vraag. (Algemeen)

door verbeek @, Zutphen, 13-12-2023, 21:55 (350 dagen geleden) @ Ben
Gewijzigd door verbeek, 13-12-2023, 22:54

Eigenlijk heb je drie systemen:
- de meest eenvoudige: alle panelen in serie. Dat kan tot twee verschillende hellingen/ windrichtingen (o.a. Growatt, SMA, Huawei,etc. etc... Het is het meest voorkomende systeem.
- heb je last van schaduw over een deel van de panelen (dakkapel/ schoorsteen/ bomen etc) of meerder verschillende hellingen/richtingen dan heb je de mogelijkheid om per paneel een kastje aan te sluiten (een power-optimizer, dat systeem is van Solar Edge). Daar worden de optimizers ook in serie geschakeld.
- of met micro-omvormers (Enphase of APSystems per paneel. Die zet gelijk de dc om in ac. Je gaat dan ook met een ac-kabel naar binnen.
Voordeel van het laatste systeem is dat je geen B-type aardlekschakelaar nodig hebt; er zit een trafo in de micro-omvormer om de dc te scheiden van de ac-kant.
B-type aardlekschakelaars reageert naast 30mA ac- ook op 6mA dc-lekstromen. Soms geeft de fabrikant al een 6mA DC verklaring af (o.a. Growatt). Dan hoef je ook geen B-type ALS te gebruiken.

Optimizers/micro-omvormers gebruik je ook als je wilt weten wat de opbrengst per paneel is.

Is het een schuin dak of een plat dak? In het laatste geval zou ik ze in een zgn. oost-west opstelling leggen, dan is je totale opbrengst wel wat minder, maar meer gespreid over de dag.

Heb je een een-fase (35 of 40A) of drie fasen (3x25A) netaansluiting?

10 panelen = ca 4400Wp is ongeveer ook 4400Watt wat de panelen op deze Nederlandse breedtegraad oplevert.

Als je een driefasen aansluiting hebt, dan valt Solar Edge met zijn power optimizers al af, in geval van een driefasen omvormer. Daar heb je minimaal 14 panelen voor nodig. Of een dure short-string omvormer. Blijft over een eenfase 5000W omvormer over. Die zou je met 25A moeten afzekeren, maar dat is ook je hoofdzekering....je hebt dan geen selectiviteit meer....

Zorg voor een minimale rf-storing dat ALLE zonnepanelen inclusief het metalen draagframe met de aardedraad verbonden zijn..

In principe heb je bij een goede aarding geen aardlekschakelaar/ aardlekautomaat nodig; de NEN1010 schrijft immers voor dat wandcontactdozen voor algemeen gebruik door leken achter een aardlekschakelaar moeten. Een PV-installatie wordt met een vaste kabel op een aparte groep in de verdeelkast aangesloten. Doe je het wel, dan is de gebruikelijke ac lekstroom 300mA. Gebruik je een 30mA ALS, dan heb je kans dat de ALS eerder tript...

Wil je het gewoon goed hebben, kies dan voor een erkend zonnekeur bedrijf wat pv-installaties oplevert volgens de Install-Q norm. Deze erkende bedrijven worden steekproefsgewijs door een onafhankelijk inspectie bureau gecontroleerd. 1x keer fout, een waarschuwing (plus herstelling) een tweede keer fout einde keurmerk + boete, en laten herstellen door een ander bedrijf...

Gr. Paul


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum