Ontzettend blij met mijn aanwinst. (Toestel of techniek)

door henk vdb @, Breda, 21-01-2024, 13:05 (104 dagen geleden) @ Hans van Kampen

Hans,

zie het een beetje zoals je een scope gebruikt. Om een signaal te kunnen bekijken moet je tijdbasis instellen, eventueel horizontale en verticale shift aanpassen enzovoort. Deze instellingen hebben GEEN invloed op het signaal zelf dat je wil bekijken.

Zo ook bij een vectorscoop. Het gaat om de vectoren t.o.v. elkaar, die kan je met de instellingen op de vectorscope niet veranderen. Je draait met ¨Phase" het gehele plaatje, er verandert niets aan de fases van het signaal zelf dat je bekijkt. De burstvectoren zijn je referentie en die regel je met de faseknop op de daarvoor bestemde lijntjes. Nadat je dat gedaan hebt moeten de overige vectoren in de vakjes op de schaal vallen. Nou heb je ook bij een vectorscope nog zoiets als een gain instelling. Daarmee kan je de grootte van je (TOTALE!) plaatje instellen, zodat je een eventuele te grote of te kleine ingangsamplitude kan regelen zodat de vectoren toch in de vakjes kunnen vallen. In de stand "Call" zou bij een juiste amplitude van het ingangssignaal (1V indien het signaal afgesloten is met 75 ohm) alles op zijn plek moeten vallen.

Dus nogmaals, het gaat vooral om de hoek tussen de verschillende vectoren die moet kloppen, niet zozeer om exacte amplitude van het gehele signaal.

Hopelijk heb ik het een beetje kunnen verduidelijken zo...

Bij een NTSC signaal zie je slechts één burstvector omdat de burstfase niet elke lijn wijzigt. Voor NTSC heb je een andere vectorscope nodig (of je hebt een dure omschakelbare vectorscope, maar dan moet je opletten dat die op de juiste norm staat voor het signaal dat je wil bekijken.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum