Netspanning (Algemeen)

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 08-03-2024, 18:46 (54 dagen geleden) @ Ben

Ik vernam van de week in de binnenvaart bepaalde brandstof vervoerssectoren dat het slapjes
is in het werk van vervoer over water omdat men door de goedkope stroom het
niet rendabel vind om bepaalde electriciteitscentrales op te starten.

Vanaf 27 april 2021 moeten ook eigenaars van kleinere zonnepanelen installaties aantonen dat hun systeem voldoet aan de eisen uit de Netcode Elektriciteit.

Hier staat het uit gelegd.

4 maart 2024
9 op 10 energieleveranciers ‘straffen’ eigenaar zonnepanelen
9 op de 10 energiebedrijven brengen consumenten met zonnepanelen op een of andere manier extra kosten in rekening of bieden hen geen meerjarig contract aan. Dat blijkt uit onderzoek van Overstappen.nl.

Salderingsregeling
Uit onderzoek van Overstappen.nl meldt nu dat 90 procent van alle Nederlandse energieleveranciers een vorm van uitsluiting toepast voor de klantgroep die zonnepanelen heeft, wat mede het gevolg is van de keuze van de Eerste Kamer om de afbouw van de salderingsregeling te blokkeren.

14 augustus 2023
Ook consumenten vaker hinder gaan ondervinden van de energietransitie.

‘Want ook het elektriciteitsnet in de woonwijk loopt op piekmomenten steeds meer tegen grenzen aan’, duidt de netbeheerder. ‘Afgelopen half jaar was dat goed te merken in de toename van het aantal momenten dat consumenten hun opgewekte zonnestroom kortstondig niet konden terugleveren. Het aantal meldingen hierover verdrievoudigde ten opzichte van het eerste half jaar van 2022 tot meer dan 3.300 klachten.’

Ook projectontwikkelaars die woningen willen bouwen en woningcorporaties die hun woningvoorraad willen verduurzamen, merken volgens de netbeheerders steeds meer de gevolgen van de drukte op het elektriciteitsnet. ‘Deze woningen worden vaak all-electric opgeleverd, wat betekent dat ze ongeveer vier keer meer stroom nodig hebben dan traditionele woningen met een aardgasaansluiting.


Dan verder over die extreme verhoging:
Pas bij 253Vac moeten inverters afschakelen.
Grote fluctuaties ontstaat dus voornamelijk bij oudere netwerken en dus te dunne kabels
of transformatoren die de zaak niet meer goed in balans kunnen krijgen.

File

Zolang er voldoende ruimte is op het net, is er geen enkel probleem: de netbeheerders houden verbruik en opwekking in de gaten en zorgen dat de boel in balans blijft. Maar we zien dat er op bepaalde momenten en op bepaalde plekken problemen kunnen ontstaan. Als er erg veel zonnepanelen liggen in gebieden waar de netten nog relatief zwak zijn (d.w.z. dat de stroomkabels relatief dun zijn en dus niet zoveel stroom kunnen doorlaten) en er tegelijk weinig vraag naar stroom is, dan kan er een soort file ontstaan op het net. De stroom kan zich dan moeilijk verspreiden en de spanning gaat omhoog.

Op een gegeven moment kan de spanning dermate hoog zijn dat omvormers zich loskoppelen en in storing gaan. Dat is niet omdat ze het technisch niet meer aan kunnen, maar omdat de wet dat voorschrijft: zodra een omvormer meet dat de spanning op het net 10% hoger is dan normaal (dus 253 Volt in plaats van de normale 230 Volt), dan moet hij afschakelen. Als even later de spanning weer is gezakt, dan koppelt hij vanzelf weer aan.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum