oude reela transistor radio (Algemeen)

door tristan aleksanderek, 19-05-2013, 13:01 (3996 dagen geleden)

Hallo iedereen
ik heb met kerstmis een transistor gekregen van een franse merk (REELA) hij doet het nog maar hij kraak heel erg en ik ontvang bijna niks aleen maar een paar franse zender hij is aan de buiten kant erg versleten en er is ook er veel aan geprutst aan de binnenkant nou zou ik hem graag willen opknappen maar ik weet niet waar ik aan moet beginnen
Gr Tristan

[image][image][image][image]

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 19-05-2013, 13:20 (3996 dagen geleden) @ tristan aleksanderek

Hallo Tristan,

Als je alleen 'wat Franse zenders' hoort vermoed ik dat alleen de Lange Golf nog werkt. Probeer eens wat vaker achter elkaar de toetsen beurteling in te drukken, want misschien gaat de Middengolf dan ook weer werken. Ik zou de radio anders voorzichtig uit elkaar halen en de contacten van de druktoetsen vooraan eens nalopen. Misschien werkt hij dan al weer. Verder moet er niet te veel vuil in de afstemcondensator zitten (dat ding dat draait als je zenders zoekt). Ook kan de volumeregelaar erg versleten zijn. Dat is vrij lastig te repareren, maar het kan (meestal). Op de foto afgaande kan ik niet ontdekken welk toestel het precies is omdat de druktoetsen nogal bijzonder zijn. Meer kan ik zo niet zeggen. Kun je een typenummer vinden ergens op de kast of het chassis?
Succes,
Paul

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 19-05-2013, 13:44 (3996 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Hoi Paul
sorry ik kan nergens een type nummer vinden maar als ik op het internet reela transistors in typ dan vind ik wel een paar zelfde radio's hij is inderdaad heel erg versleten aan de binnenkant en aan de buitenkant ook en ik ben bang om hem uitelkaar te draaien dat hij nog verder kapot gaat
Gr Tristan

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 19-05-2013, 15:38 (3996 dagen geleden) @ tristan aleksanderek

Hoi Tristan,

Mij lukt dat nog niet, om een ZELFDE radio van Reela te vinden. Waar staat die dan?

Paul

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 19-05-2013, 16:08 (3996 dagen geleden) @ Paul van der Mast

http://www.reocities.com/Paris/2356/ree1.html deze link heb ik gevonden
Gr Tristan

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 19-05-2013, 22:51 (3996 dagen geleden) @ tristan aleksanderek

Mooi! Die foto en beschrijving had ik zelf niet ontdekt.
De transistors die gebruikt worden zijn nog allemaal te vinden, mocht er eens stuk zijn. De schakeling zit er niet bij, maar het zou toch moeten lukken deze radio weer goed aan het spelen te krijgen als je er al direct wat zenders op kunt horen.
Als je hem zelf niet uit elkaar durft halen (om de contactpunten van de druktoetsen te reinigen), wil ik er zelf wel eens naar kijken. Hoe komt hij dan naar mij toe?

Paul

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 20-05-2013, 11:58 (3995 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Hoi Paul
mischien moet ik het dan toch zelf proberen de druktoetsen te reinigen ik heb gisteren al geprobeerd de apparatuur er uit te halen maar dan zit de box nog vast enzo en toen heb ik het maar weer terug vast geschroefd en ik heb ook al'n paar keer de druktoetsen snel achter elkaar ik gedrukt het geeft wel wat resultaat
maar hij kraakt nog zo erg ik denk dat ik al weet hoe dat komt omdat het een anologe radio is en tegenwoordig is alles digitaal het enigste wat ik kan ontvangen zijn (denk ik ) omdat het een franse radio is franse zenders dat ontvang ik aleen maar. maar ik denk niet dat ik hier nog iets aan kan doen het is en blijft een franse radio denk ik. ofwel ligt het aan de spoel want die ziet er ook niet meer zo goed uit. maar als ik weet wat voor materiaal ik moet gebruiken dan kan ik hem zelf weer terug op gang krijgen.


Gr Tristan

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 20-05-2013, 18:06 (3995 dagen geleden) @ tristan aleksanderek

Het feit dat het een Franse radio is wil niet per e zeggen dat er vooral Franse zenders te horen zijn. Ik denk dat dat komt omdat alleen de Lange Golf werkt, want daar zijn de meeste zenders Frans. Dat kraken, gaat dat altijd maar door, of is dat alleen als je aan de volumeregelaar draait? Probeer eens een stand te vinden waarin hij NIET kraakt, en draai dan voorzichtig aan de zenderzoeker. Door voorzichtig (heel langzaam in- en weer uitdrukkend) op de toetsen voor de verschillende zenderbanden te drukken, lukt het misschien WEL om de Middengolf aan de gang te krijgen. Lukt dat niet dan zou er iets losgeraakt kunnen zijn. Stuur anders een foto op het moment dat je hem - voor zover dat lukt - open hebt geschroefd. Misschien kan ik dan meer zien. Als je een soldeerbout mocht hebben kun je de draadjes die blijven zitten na het 'uitkasten' tijdelijk losmaken.Daarmee kan nooit veel mis gaan hoor, als het stroomdraadjes zijn met isolatie in een felle kleur. Van heel dunne, koperkleurige draadjes moet je afblijven.
Het zijn maar wat ideeën, maar ik denk - als hij überhaupt een beetje speelt - dat hij weer aan de praat moet zijn te krijgen.
Succes,

Paul

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 20-05-2013, 19:40 (3995 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Hoi Paul
nee het ligt niet aan de volume regelaar het ligt aan de zender regelaar op een stand (de 1ste en3de knop) als ik die indruk komt er geen geluid uit maar als ik de draadje van de (input)[image] vast hou dan krijg ik wel zenders maar die zijn ook frans en ik hoor ook veel hoge tonen
een soldeerbout heb ik jammer genoeg niet dus veel kan ik niet doen :-(
maar ik denk omdat er een 9 volt batterij in zit dat er daarom zoveel geprutst is om dat er eerst een ander soort baterij in zat en hier zijn nog een paar foto's die mischien kunnen helpen [image][image][image][image][image]
mischien zijn deze foto's nuttig ik weet het niet
ik krijg aleen maar lange golf zenders en de enigste nederlandse zenders die ik ontvang zijn 10 gold fm en maria fm en dat is alles

Gr Tristan

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 21-05-2013, 09:20 (3994 dagen geleden) @ tristan aleksanderek

Dat is goed nieuws! Want de Nederlandse zenders die je noemt zijn zo'n beetje de enige die tegenwoordig nog op de MG zitten. Die MG werkt dus ook! En nu je zegt dat de potmeter niet de veroorzaker van het kraken is blijft volgens mij alleen het druktoetsgebeuren over. Daar moet je dus bij zien te komen en er ietsje contactspray op spuiten en veelvuldig bewegen zodat de contactpunten beter gaan werken. Ik kan nergens vinden welke batterijen er officieel in horen. Ik zal daar eens naar gaan zoeken, maar 9 volt is heel gebruikelijk bij dit type transistorradio's. De foto's zijn prima. Wel even schrikken van de roestplek, die ongetwijfeld is veroorzaakt door lekkende batterijen in het verleden.
Ik ga nog eens erop studeren en kom erop terug.
Paul

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 21-05-2013, 09:49 (3994 dagen geleden) @ tristan aleksanderek
Gewijzigd door Paul van der Mast, 21-05-2013, 09:53

Hallo Tristan,

Op de tweede en derde foto (die naast elkaar op het scherm komen) meen ik de schuivende schakelpunten te zien die in beweging komen als je de betreffende toetsen indrukt. Daar zou je bij moeten zien te komen met het slangetje dat aan een spuitbus zit. Zelf gebruik ik daar altijd CRC Contact Cleaner voor, kost helaas wel 15 euro in e elektronicazaak. Als het je lukt de radio in een stand te zetten zodat overbodige druppels NIET op andere onderdelen kunnen vallen na het inspuiten zou je daarmee de contacten moeten kunnen optimaliseren (flink laten bewegen!).
Verder blijkt uit alles dat deze radio een stukje draad nodig heeft als antenne, dus dat moet je er aan de zijkant insteken. Daar hoort een auto-antenneplug in, die op beurzen nog wel te vinden zijn. Ik heb er ook nog wel een (dat wordt wel zoeken). Ook heb ik enkele foto's gevonden van varianten van deze radio waar de originele batterijhouder WEL nog in zit. Het blijkt dus dat hier twee platte batterijen van 4 1/2 volt in horen, maar zoals het nu is werkt het ook prima. Natuurlijk is zo'n 9-volt-blokje eerder leeg. Wil je per se naar de originele toestand dan moet je een platte koppeling vinden waar twee platte batterijen naast elkaar ingestoken kunnen worden. Die heb ik ergens (wordt al weer zoeken).
Al met al doet deze radio het nog goed met een draadje. Ik weet alleen niet wat er gebeurt als je de toets naast MG en LG indruk waar Cadre bij staat. Misschien is dat voor als de radio in een auto wordt gebruikt. Ook die toetsen moeten goed werken. Overigens neem ik aan dat je weet dat deze radio geen FM heeft, dus de gebruikelijke zenders waar iedereen dagelijks naar luistert, zitten er niet op.Ik hoor wel wat je met mijn advies kunt. Als je je gewone mailadres geeft kan ik wel foto's sturen van hoe een originele batterijhouder er uit zien.
Groeten,

Paul

oude reela transistor radio

door henkk56 @, 21-05-2013, 12:40 (3994 dagen geleden) @ Paul van der Mast

De Fransen gebruikten 9 volt blokbatterijen in bijna alle radiotjes van deze soort
uit deze tijd.
Deze zijn ongeveer even groot als 2 platte batterijen en er gaat een 4 polig
plugje in waar 2 polen van aangesloten zijn.
Ze waren tot in de jaren 80 bij iedere Franse supermarkt te koop,ik heb er ergens
nog een paar liggen,ik wil ze desgewenst wel opzoeken.

Henk

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 21-05-2013, 13:29 (3994 dagen geleden) @ henkk56

Hallo Henk,

Bedankt, dat wist ik niet. Dan zal de batterij-aansluiting door middel van zo'n plat geval, waar de lippen van 2 platte batterijen zijwaarts ingeschoven kunnen worden, waarschijnlijk een tussenoplossing zijn voor voeding in landen zoals NL.

Groeten,

Paul

oude reela transistor radio

door ruudtx @, Utrecht, 21-05-2013, 17:55 (3994 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Die aansluiting voor 2 platte 4,5 baterijen waarbij de koperlippen ingeschoven meoetn worden is standaard bij veel Franse paortables.
Nogmnals, platte batterijen koop je bij de Hema.

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 21-05-2013, 16:24 (3994 dagen geleden) @ henkk56

Hoi Henk
nee nee laat dat maar met die batterijen. ik hou het veel liever toch bij die 9 volt batterij. als hij maar speelt dan is het goed voor mij. maar toch bedankt

Gr Tristan

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 21-05-2013, 16:17 (3994 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Hallo Paul
ik denk toch dat ik de systeem 9 volt batterij er laat in zitten om nog meer problemen te vermijden. en kan ik ook die druk toetsen met goedkope contact cleaner reinigen????. en die roestplek kan ik daar iets aan doen ? of moet ik hem laten zitten. eh en ik wist niet dat die input voor een antenne was ik dacht meer voor een koptelefoon maar ja zo leer je weer dingen bij en werkt de radio ook veel beter met die antenne ??

Gr Tristan

oude reela transistor radio

door Paul van der Mast @, Ulvenhout, 21-05-2013, 17:57 (3994 dagen geleden) @ tristan aleksanderek

Hallo Tristan,

Met goedkope contact cleaner kan het ook. Alleen laat die misschien meer reststoffen achter die na JAREN weer nieuwe oxidatie kunnen veroorzaken. De roestplek op het chassis zou ik laten zitten, want verwijderen is vrijwel niet te doen en hij blijft zoals hij nu is, want het batterijzuur (oorzaak) is uitgewerkt. Ik denk dat je hoe dan ook door die contacten te reinigen + een antenne (paar meter draad) aan te sluiten de radio GOED spelend kunt krijgen. Zoals gezegd zitten de gewone nieuwszenders er niet meer op. Overigens luisteren de Walen en Fransen nog dagelijks naar de Lange Golf, maar wij gebruiken zelfs de MG alleen voor Radio 10 Gold. Jammer maar dat is een ander verhaal.
Ik hoor wel of je verder bent gekomen.
Succes en veel plezier met deze leuke klus!

Paul

oude reela transistor radio

door ruudtx @, Utrecht, 21-05-2013, 18:03 (3994 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Zie mijn posting over de contacten.

Tja, het zijn Paul's landgenoten, de Vlamingen, die al hun middengolfzenders hebben uitgeschakeld. Vroeger zaten er drie (540, 927 en 1521).
Overigens horen de kanalen beschikbaar gesteld te worden aan commerciele zenders, zoals vereist door Europeese regelgeving. Maar de Vlamingen zijn stout en doen dat niet.

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 21-05-2013, 19:31 (3994 dagen geleden) @ Paul van der Mast

Hallo Paul ik zal zeker wel iets laten weten als het mij is gelukt met het reinigen van de toetsen maar zoals je ziet moet er aan de buitenkant ook nog wat gebeuren want het skai is ook erg versleten en daar moet ik ook nog een oplossing voor zoeken. en nog bedankt

Gr Tristan

oude reela transistor radio

door ruudtx @, Utrecht, 21-05-2013, 17:58 (3994 dagen geleden) @ tristan aleksanderek

Ik denk dat er weinig tot geen probleem is met de schakelaars.
Eerder verdenk ik de afstemcondensator van wat problemen waardoor gekraak ontstaat. gewoon een paar keer heen en weer draaien zou het probleem moeten verminderen, anders wordt het schoonmaken, bvb met perslucht

oude reela transistor radio

door ruudtx @, Utrecht, 21-05-2013, 17:52 (3994 dagen geleden) @ Paul van der Mast

De radio moet het gewoon doen op de ingebouwde ferriet antenne.

Ik heb het sterke vermoden dat hij gewoon werkt, ook op Middengolf (OP) hooguit zit er sluiting in de afstem condensator, die kennelijk ontstaat bij de hogere frequenties.

Tusen Maria en 10 Gold (namen zijn zonder fm) zit Radio 5, moet te ontvangen zijn, na 10 Gold zit Groot Nieuws Radio, ook reli.
Helaas is er verder niet veel meer te beleven op MIddengolf of AM.
In de avond moet je veel meer stations kunnen ontvangen.

Ook op de LG (GO) zou je een Engelse zender en zelfs nog een Franse zender.
Waarschijnlijk hoor je nu France Inter en Europe 1, verderop zit BBC Radio 4 en Luxemburg-Frans.

Heen en weer draaien aan de afstem condensator, in gewone mensentaal de zenderzoeker, zou het probleem moeten verminderen. De C zit waarschijnlijk vol stof of andere rommel. Als de knop niet verder gaat, nooit forceren.

Platte 4,5 V batterijen zijn nog te koop bij de Hema.

oude reela transistor radio

door tristan aleksanderek, 21-05-2013, 19:20 (3994 dagen geleden) @ ruudtx

Ik ontvang inderdaad die zenders die jij opnoemt en radio 5 luister ik het vaakst vanwege de nostalgische muziek :-) maar er moet nog veel gebeuren aan de buiten kant bvb een nieuwe volume knop moet er op omdat daar stukje van af is maar waar vind ik nog zo'n knop ?? [image]


Gr Tristan

powered by my little forum