Evenementen (Algemeen)

door Forumbeheer @, Delft / Haarlem, 27-03-2020, 01:19 (1488 dagen geleden)

[ Geen tekst ]

Wo. 10 april: LC-Kring over Magneetantennes (online)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 20-03-2024, 15:28 (34 dagen geleden) @ Forumbeheer

Beste Radiovrienden,

De volgende Leren- en ContactKring is op 10 april en je bent welkom om mee te praten over de Magneetantenne. Vragen of opmerkingen hierover mag je me natuurlijk mailen.

Tijd: Woensdag 10 april 2024 om 19.30
Waar: Jitsi kanaal https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's: https://www.dropbox.com/scl/fi/izbmr1lb4jzjywuxz2ek4/Magneet.pptx?rlkey=c9rxsbte95nsmpppdd597tcxf...
Prijs: Deelname is online en gratis.

Magneetantennes:
De ferrietstaaf en de raamantenne zijn beide een magneetantenne: ze reageren niet op het elektrische, maar op het magnetische veld van een radiozender. Magneetantennes zijn sterk richtinggevoelig en onderdrukken zo veel storing; hun nadeel is een heel zwak signaal.
Deze lezing behandelt een beetje antennetheorie (stralingsdiagram) en hoe de storing wordt onderdrukt. Dan kijken we hoe de magneetantenne in radio's voorkomt, hoe je die kunt gebruiken om storingsvrij te luisteren of om zenders te peilen. Om jullie knutselkriebels aan te wakkeren, laat ik een paar ontwerpen zien om zelf met eenvoudig materiaal raamantenne's te bouwen en aan te sluiten.

Ik hoop je te zien op 10 april!
Wil je herinneringsmails ontvangen, laat het me weten.
Gerard.

[image]

Wo. 8 mei: LC-Kring over Rossia 303 (online)

door Gerard in Zeist ⌂ @, Zeist, 15-04-2024, 17:23 (8 dagen geleden) @ Forumbeheer

Beste Radiovrienden,

Op 8 mei bespreekt de Leren- en ContactKring de Rossia 303, een leuk Russisch portable radiootje, en wat dingen die met Russische radiootjes te maken hebben. Je bent weer welkom om online en gratis mee te praten.

Tijd: Woensdag 8 mei 2024 om 19.30
Jitsi: https://meet.jit.si/LerenenContactKring
Dia's: https://www.dropbox.com/scl/fi/ck1xaueq7krnwrohg35qn/Rossia.pptx?rlkey=psxi6jby659v303os2ko788aw&...

De Rossia 303 (1980):
Rond 1980 werd in Tsjeljabinsk (Rusland) een fraai toestelletje gemaakt onder verschillende merken en in verschillende kleuren. Hoe mooi het ook was en hoe goed het ook werkte, twintig jaar later lag het voor een paar kroon in een Bazar in Praag.
Wat voor portables kwamen er allemaal uit de Sovjet-Unie, verschillen deze radio's qua bouw erg van Westerse toestellen en hoe kun je zulke radiootjes nog kopen in Midden Europa? De techniek van de Rossia verschilt niet heel erg van Westerse radiootjes, maar een paar details vallen wel op. En waar luisterde een Russische toerist eigenlijk naar? De band-indeling maakt het geschikt voor ontvangst van Europese omroep, maar ook van Number Stations. We kijken naar RAFTER en onderzoeken hoe RAFTER-proof de Rossia 303 is met de RAFTER-proof-proef.

Ik hoop je te zien op 8 mei!
Gerard Tel.

[image]

powered by my little forum