Technische discussie Leo Bolier buizentester. (Toestel of techniek)

door Florick @, Ravenstein NB, 01-10-2019, 20:04 (1662 dagen geleden)

Hierbij de technische discussie over de Buizentester van Leo Bolier Link: http://www.bolier.net/buizentester.html

Dit topic komt voort uit het topic op het NFOR: https://nfor.nl/index.php?id=272021

Mijn idee was om hier kant en klare printen voor te ontwerpen en te laten fabriceren, dat kan tegenwoordig goedkoop in China bij O.A. JLCPCB.
Mijn idee was om printen voor het originele ontwerp te fabriceren, alsmede printen voor de verbeterde/uitgebreide gloei en negatief regelaars.


Hoogspanning

De hoogspanningsunit voor anode en G2 zoals door Leo opgetekend is voor dit project ruim voldoende, hier is inmiddels een print voor ontworpen en besteld.



Gloeispanning

Er werd opgemerkt dat de gloeispanning van 1.25-20V eigenlijk te weinig is om sommige P buizen te testen. En persoonlijk vind ik de maximale gloeistroom van 1.5A ook ontoereikend daar kan je krap aan een EL34 mee doormeten. Hier doet zich een probleem voor, want alleen de LM338 kan meerdere ampère aan uitgangsstroom leveren en toch nog een differentiaal spanning van 40V aan. Ga je echter de voedingsspanning verhogen dan verstook je bij 6.3V gloeidraad buizen al gauw veel vermogen.

Negatief.

Sommige buizen hebben voor het doormeten een negatief nodig wat groter is dan de beschikbare -20V van het originele ontwerp. Mijn idee hiervoor was een regelaar te ontwerpen met een transistor verschiltrap en geintegreerde spanningsreferentie. Om zo een regelbaar negatief te bewerkstelligen welke een paar mA aan uitgangstroom kan leveren, en toch nog robuust genoeg is om kortsluiting in de buis te overleven.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum