starten van een kristal (Toestel of techniek)

door Marotick ⌂ @, Huizen, 24-05-2020, 09:03 (1426 dagen geleden)
Gewijzigd door Marotick, 24-05-2020, 09:22

Beste forum-medeleden,

De toonas van een Revox A700 wil soms niet gaan lopen. Alles is al bekeken, onderdelen vernieuwd, schakelaars schoongemaakt maar zo af en toe wil hij niet. Een licht brommend geluid komt dan ergens vandaan waarschijnlijk van de trafo maar kan ook de motor zelf zijn, maar de voeding is ook onderhanden genomen en iedere keer dat ik de recorder start komt deze ook goed op.
Nu staat de recorder al de hele week op mijn werktafel wachtend op een foute start maar de recorder kiest eieren voor zijn geld en doet het braaf, voorbeeldig. Ik sta paraat om na te gaan meten wat er mis is maar zolang hij het perfect doet is er ook niet veel te vinden.
Het enige dat ik kan bedenken is dat het kristal, 1,6384MHz soms niet wilt aanslaan.
Nu weet ik dat kristallen dit wel wat vaker kunnen hebben en er staat me bij dat dit voorkomen kan worden door een klein condensatortje over het kristal te plaatsen maar of dat hier een goed keus is weet ik niet.
(kan het zijn dat het buiten warmer is geworden en het kristal dus gewoon zijn werk doet?)
Het kristal wordt rechtstreeks aangesloten op een IC en mijn vraag is kan ik de start en dus de werking van het kristal dus verbeteren door daar iets mee te doen?
Bijgaand een deel van het schema.

[image]

Jack Marotick


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum