Vraag over PAL Signaal (Algemeen)

door loek @, Exloo (Drenthe), 01-10-2020, 21:54 (1303 dagen geleden)
Gewijzigd door loek, 01-10-2020, 22:00

Hallo forum lezers,

Ik zit met een vrij theoretische vraag over het PAL video signaal.

Jaren geleden (zeker 50) heb ik gedeeltelijk nagebouwd de PAL GEN LOCK test signaal generator type 145 van Tektronix.

Wat ik toen niet nagemaakt heb was het opwekken van alle Sync signalen. Electuur had in 1977 daar voor een ontwerp genaamd CCIR met patronen. Deze schakeling (en printen) heb ik daar voor gebruikt. Alle sync signalen zoals lijn/raster/egalisatie, etc. komen uit deze print en de basis is een 4 MHz kristal oscillator.

Het was destijds best nog een enorme klus om de interface signalen welke uit deze Electuur print kwamen zo aan te passen op de interface van de Tektronix kleuren generator.

De Tektronix generator leverde de bekende video signalen Bars, Bars/RED en met verschillende Y waarde. Je kon ook de U en V component van de Burst en de Bars in en uit schakelen . Kortom alle mogelijkheden zaten ook op mijn nagemaakte apparaat.

In het oorspronkelijke apparaat , en ook bij mij, zit de kleuren draaggolf oscillator (4,43 MHz) in een oven. Alle sync signalen in het Tektronix apparaat worden afgeleid van een 1 MHz oscillator. Deze zit niet in een oven maar wordt in fase gelokt aan de 4,43 MHz. Hiervoor is een redelijke ingewikkelde schakeling voor gebruikt. Uiteindelijk wordt het 1MHz kristal via een varicap bijgestuurd. Het vang bereik is ongeveer 100Hz.

Ik heb dit bij mijn namaak toestel niet zo uitgevoerd. Dus bij het namaak apparaat zijn er twee oscillatoren die los van elkaar werken.

Ik kan nergens vinden , bijvoorbeeld bij de CCIR normen, of dit een voorwaarde is voor een goed standaard signaal. Ik zie wel op de vectorscoop dat de fase-puntjes wat staan te schudden en dat ik dit erger en minder erg kan maken door de 4MHz oscillator iets te veranderen. Dus eigenlijk verander je daarmee de frequentie van het sync signalen iets. Het wiebelen is maximaal als ik de sync signalen op exact de juiste waarde zet.

Ik heb nog even gekeken hoe Otto zijn video generator opgebouwd is. De sync pulsen en de kleuren draaggolf worden daar gemaakt door een processor. In dat geval zullen dus de twee frequenties waarschijnlijk wel een vaste fase relatie hebben. Ik weet ook nog niet of dit wiebelen een andere oorzaak heeft. Maar eerst zou ik antwoord willen hebben op de volgende vragen:

Is het noodzakelijk dat er een vaste faserelatie is tussen de lijn sync en kleuren draag golf? Ik bedoel daar dus niet mee de fase sprong die de Burst maakt per lijn deze is wel vast gelegd.

Wat zijn de gevolgen als er geen fase relatie is?

Graag jullie reactie met vriendelijke groet,

Loek


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum