Vraag over PAL Signaal (Algemeen)

door kris ⌂ @, Gent, België, 03-10-2020, 01:20 (1273 dagen geleden) @ loek

de vectorscope heeft er zeker geen last van. Hij decodeerd enkel het subcarriersignaal terug naar R-Y en B-Y. met het lumasignaal doet hij niets. (enkel de burstgate is nodig voor het uitsleutelen van een stukje burst) . Dus of de H/S fazerelatie nu gerespecteerd is of niet, hij weet het niet. Ook een klassieke TV heeft er geen weet van. Het verschil is wel zichtbaar op de BB.

betreffende volledige syncgeneratorchips...(dus die alle signalen aanmaken, ook de subcarrier in de juiste relatie). Die zijn er wel geweest, maar nu zwaar obsolete... en het was al een niche markt... ze zaten oa in camera's in de jaren 80 en 90.. daarna werden het DSP's PDL, en FPGA's..

Hitachi en Sony hadden er in productie, Panasonic ook, maar enkel voor interne produktie.

Bij beeldgeneratoren werd het dikwijls door combinatie van CCIR sync generator chip + PLL gestuurde Subcarrieroscillator samengesteld.
De bedenker van PAL, W. Bruch deed het enkel met germaniumtransistoren :-) .. Hij deelde de 4433618,75 Hz door 283,75 om zo op 15625,09 Hz uit te komen. en dat is geen fout, door PAL werd de H frequentie met 0,001 promille verschoven.

Een IC die, denk ik, de standaard juist aanhoud (of alvast zéér dicht benaderd) en alle nodige timing signalen aanmaakt (sync, SC, burst gate, blanking etc), in een DIL behuizing zit en met weinig extra componenten tevreden is is de Hitachi HD44007A. (wel al 40 jaar oud) maar wel goede basis om op het net te zoeken naar modernere varianten.


Complete draad:

 RSS Feed van berichtenreeks

powered by my little forum